PRIOPĆENJE ZA JAVNOST ČILEANSKE MORNARICE:

U subotu 4. veljače 2017. godine 28 potomaka Juana Borića Barišića ukrcalo se na PSG[1] „Pilot Sibbald“ i krenulo na otok Lennox svečano otkriti spomenik svojem pretku. Juan Borić Barišić 1885. godine[2], potaknut potragom za zlatom, stigao je u ove južne krajeve s otoka Ugljana u Hrvatskoj te uspostavio trajne veze s našom zemljom i postao utemeljitelj obitelji Borić u Čileu.

Ceremonija je započela izvedbom tipičnih pjesama etničke skupine Indijanaca Yagán, da bi se nastavila prikazom obiteljskoga stabla, pri čemu je istaknuta pionirska uloga Juana Borića Barišića, njegove supruge i njihovo jedanaestero djece. Potom je otkriven spomenik, a zaplesali su se i neki hrvatski plesovi.

Na svečanosti su bili prisutni zapovjednik patrolnoga broda, kapetan korvete Enrique Caulier Femenia, gradonačelnik pomorske oblasti otoka Lennox[3], časnik Marco Oros Pasten i njegova obitelj te potomci Juana „Ive“ Borića treće, četvrte i pete generacije.

Gabriel Boric Font, zastupnik pokrajine Magallanes i čileanske Antarktike, iskoristio je priliku i čestitao gradonačelniku na važnom poslu koji obavlja na najjužnijem otočnom području zemlje.

 

Prevela: Branka Bezić Filipović

Lektorirala: Lea Vrbančić

 

 

 

Komentar Branke Bezić Filipović:

Otoci Lennox, Picton i Nueva smješteni su uz puno veći otok Navarino, a svi spadaju pod čileansku Antarktiku. Na njima se krajem 19. stoljeća tražilo zlato, a čileanska vlada je tada nudila koncesiju za uzgoj ovaca. Lennox je dobio Stipe Lončarić iz Selca kraj Crikvenice, Picton je dobio engleski misionar Thomas Bridges, a Nuevu Brusjanin Ante Miličić, očuh zadnjeg poglavice plemena Yagan. Prema mornaričkom izvještaju 1899. godine je na Nuevi imao farmu i 600 ovaca.

Otok Lennox (171 km2) je dobio ime po Mathewu Stuartu, IV. Earlu od Lennoxa. Yagani su ga zvali Imien.

Otok Picton (105 km2)[4] je nazvao Robert Fitz Roy po Thomasu Picton koji je poginuo u bitki kod Waterlooa 1815. godine. Yagani su ga zvali Shukaku.

Otok Nuevu (120 km2) Yagani su zvali Shunushu. Prema nekima ime mu je nadjenuo James Cook, a prema nekima Allen Gardiner.

U novijoj povijesti ova tri otoka bila su predmet spora između Čilea i Argentine. Spor je započeo 1978. godine te je gotovo doveo do rata. Situacija je izglađena 1985. godine nakon intervencije pape Ivana Pavla II. Primirje je potpisano za vrijeme mandata argentinskog predsjednika Raula Alfonsina i čileanskog predsjednika Augusta Pinocheta.

Luis Tapia se u knjizi „Večeras: rat“ osvrnuo na tu situaciju riječima: „Argentinci nisu mogli podnijeti oluju i njihova se postrojba vratila u bazu. Bog je Čileanac.“

Danas na Lennoxu, Pictonu i Nuevi živi samo časnik čileanske mornarice s kojim je obitelj ako je ima. Inače sva tri otoka su nenaseljena.

 

Otok Lennox, uvala Lennox gdje su Borici dodali svoj spomenik. Uz postolje za zastavu piše da je ovo mjesto važno zbog očuvanja čileanskog suvereniteta na najjužnijim otocima na svijetu.

 

[1] PSG znači patrullero de servicio general ili patrolni brod

[2] Prema autoru Lukasu Bonacicu Doricu, Borić je došao u Čile 1888. godine

[3] Na otoku Lennoxu živi samo časnik čileanske mornarice s obitelji koji kao gradonačelnik kontrolira promet.

[4] Usporedbe radi otok Šolta ima oko 70 km2, Hvar 297 km2, a Brač 400 km2.