Poznat po svom avangardnom stilu, suvremeni nadrealist Charles Billich najistaknutiji je živeći svijetski umjetnik iz Australije. Slikar, crtač i kipar, Charles Billich uživa mnoštvo priznanja od Olimpijskih igara, Crvenoga križa, Nobelove nagrade za mir, Svjetskog prvenstva u ragbiju, AFL-ove stote obljetnice i Grand Prixa, do Vatikana i Playboyeve vile.

Slikao je portrete slavnih osoba, sportskih heroja, članova kraljevske obitelji pa čak i Pape. Naslikao je portrete princeze Grace, Sofije Loren, Iana Thorpea, Nelsona Mandele i legendarnog boksača Muhammada Alija. Naslikao je Michaela Jacksona za obitelj Jackson, a Billicheve slike krase zidove Vatikana, Bijele kuće i UN-a. Imao je i izložbu u sjedištu UN-a s slikom ‘Tragedija Bleiburga’. Dali Universe ga smatra nasljednikom Salvadora Dalija i on je jedini umjetnik koji je ikada izlagan zajedno s Dalijevim djelima.

 

Rođen je 6. rujna 1934. godine u Lovranu u Hrvatskoj, a velik dio tema Charlesa Billicha inspirirano je njegovom životnom pričom. Billicheve baletne kolekcije inspirirane su njegovim ranim životom kada je kao student bio plesač u Operi de Ballet u Rijeci.

Tijekom svog studenskog razdoblja Billich je pisao satirične članke za lokalni časopis. Osuđen je na deset godina zatvora zbog kritike jugoslavenskog komunističkog režima, ali je nakon dvije godine zbog pretrpanih zatvora amnestiran pod uvjetom da više ne govori protiv jugoslavenskog režima.

Billich je ubrzo pobjegao preko granice i zatražio politički azil u Austriji gdje je nastavio studirati umjetnost na jednoj od najboljih umjetničkih škola u Salzburgu.

Emigrirao je u Australiju 1956. godine, gdje je započeo život u kampu za migrante Bonegilla, gdje je kratko radio kao službenik za zapošljavanje. Nakon toga je nastavio studij na Royal Melbourne Institute of Technology i National Gallery School of Victoria.

Započevši svoju umjetničku karijeru u Melbourneu, Billich je postao popularan i poznat kao lokalni umjetnik, a 1985. je otvorio svoju prvu galeriju ”Billich Gallery”. Pod menadžmentom svoje supruge Christe Ostermann Billich, postao je najpoznatiji australski umjetnik.

Tijekom svoje karijere, Billich je osvojio mnoge visoke nagrade, uključujući 77. počasnu nagradu Shaolin Monk u Henanu u Kini. Predani su mu ključevi grada Atlante tijekom stogodišnjice Olimpijskih igara 1996., prestižan bijeli šešir u Calgaryju u Kanadi i počasni doktorat Sveučilišta u Alabami 2002. godine. Dodijeljena mu je zlatna medalja USSA (Sportska akademija Sjedinjenih Država), 2003. kao sportskom umjetniku za stalnu izložbu sportske umjetnosti, zlatna medalja Orden krune koju mu  je predao kralj George V. od Tonge, a primio je nagradu Firentinskog bijenala 2009. i još mnoge druge.

Posebno poznat zbog stila pop-rock zvijezde, Billich uvijek osvaja publiku diljem svijeta svojim blistavim stilom i onim što isporučuje majstorskim potezima kistom na platnu.

Usudivši se izaći iz okvira umjetničkog establišmenta, raznolikost i poriv za pomicanjem granica doveli su do toga da Billichev rad hvale kolekcionari visokog profila, uključujući političke vođe, slavne osobe, poznate ličnosti, a uspijeva osvajajati srca i šire zajednice od Vatikana do Azurne obale u Monaku.

Charles Billich i njegova supruga Christa su oboje veliki filantropi, pridonose raznim važnim dobrotvornim organizacijama u Australiji, po svijetu i Hrvatskoj. Charles i Christa Billich također su strastveni u poticanju i njegovanju mladih talenata.

Charlesu Billichu je posvećen dugometražni dokumentarni filma koji ističe njegov živopisni stil, vraća nas u priču o njegovoj mladosti, o krađi umjetnina u njegovom rodnom Lovranu i drugim nepravdama kojima je bio izložen. Film pod naslovom ‘Billich: Beyond The Canvas’ je režirao i producirao svjetski priznati australsko-hrvatski producent i redatelj Steve Ravic. Dokumentarac je premijerno prikazan na Cannes Film Festivalu, a hrvatska premijera je održana u Dubrovniku.