Podaci su preuzeti iz neobjavljenog teksta na engleskom jeziku koji se nalazi u knjižnici u Aberdeenu (Washington, SAD). Tekst je na pisaćem stroju natipkao Joe Randich. Tekst se bavi doseljenicima u Aberdeen iz cijele Austro-Ugarske, a ovdje su iznešene zanimljivosti o doseljencima iz Desana

Desne su malo naselje u blizini Metkovića koje je početkom 20. stoljeća, kada ga pogađa veliki val iseljavanja, imalo oko tisuću stanovnika. Desanci su se najviše selili u SAD, posebice gradić Aberdeen.

Do 1910. godine je oko 1.300 Austrijanaca doselilo u mali gradić Aberdeen, u američkoj saveznoj državi Washington. Analizirajući prezimena austrijskih doseljenika u Aberdeen to su bili Česi, Hrvati te pravi Austrijanci. Prvi Hrvat koji je doselio u okrug bio je John Camby koji je sa svojom ženom Catherinom i djecom došao u obližnji Montesano 1887. godine.

Kao prvi Desanci u Aberdeenu spominju se Steve (Stipan) Bebich i Petar Jugum (Đugum) koji su već 1897. godine doselili. Još dok su živjeli u Hrvatskoj dobivali su pisma prijatelja koji su im pisali da u tom dijelu SAD-a ima posla za sve te da je plaća dobra. Jugum je ostao živjeti u Aberdeenu, a Bebić se nakon nekog vremena odselio u Wilkeson gdje je radio u rudniku. Godine 1906. Bebić je oženio Jelu Medak te se 1911. godine vratio u Aberdeen gdje su se već smjestili drugi članovi njegove šire obitelji. Zarađivao je od prodaje ribe te radeći u Lumber Shingle Donovan Lumber Co mlinu.

Prije Prvoga svjetskoga rata osam članova obitelji Medak doselilo je u Aberdeen.  Joe J. vodio je Croatian Pool Hall u ulici Curtis, a poslije Alaska Cigar Store u Cosmopolisu. Peter je imao ribarski čamac. Sam, Marko i Tony Bebić su radili u mlinovima dok su Stanley i Joe M. imali Model Bakery. Njihova rođakinja Pearl Medak udala se za Tonya Nicholasa (Nikolca).

Na kraju zapadnog dijela ulice Curtis John (Ivan) i Marko Vekich imali su svoju trgovinu Star Corner Confectionery. Na Bay City tržnici svoju pekarnu Model Bakery držali su Joe i Stanley Bebich. Nekoliko blokova dalje bila je Croatian Workingman’s General Store.

Jedan od poznatijih Hrvata u povijesti Aberdeena je Joe (Josip) Batinović, rođen u Desnama. Bio je oženjen Evom (Iva) Medak. U Aberdeen je doselio 1911. godine te je otvorio Dalmatian Pool Hall (za igranje biljara) te trgovinu slatkišima. Poslije je otvorio tvrtku koja se bavila nekretninama u kojoj je radio do smrti. Bio je ugledan član zajednice te je u dva navrata bio vijećnik gradskog vijeća. Današnje bejzbolsko igralište lokalnog kluba Pioneer Park nalazi se na zemljištu koje je on u tu svrhu donirao gradu.

Većina imigranata u Aberdeen bili su neoženjeni muškarci koji su stanovali u South Aberdeenu uz rijeku Chehalis gdje je bilo mnogo drvnoprerađivačkih tvronica. Većinom bi iznajmljivali male sobe. Bilo je i onih koji su radi uštede sami gradili male drvene kućice u kojima bi stanovalo više radnika. Jednu takvu izgradio je Petar Jugum (poslije je oženio Anu Vlatković). Radio je u mlinu te je takvu jednosobnu kućicu sagradio upravo u blizini svog posla. To je bio posao koji je zahtijevao rad od 24 sata. Dvojica muškaraca su dijelila jedan krevet pošto je jedan spavao dok je drugi radio.

Hrvati su se u Aberdeenu organizirali u lože. Najstarija loža bila je 323 ”Fragrant Rose” koja je bila podružnica National Croatian Brotherhood. Nakon nje nastala je St. Nicholas 418, te poslije Goddess of Health br. 80. Godine 1914. godine formirana je loža 271 Hrvatske bratske zajednice. Nastala je ujedinjenjem već postojeće tri lože. U kolovozu 1913. godine je grupa Hrvata među kojima je bio Steve Bebich formirala ložu Zrinski-Frankopan. Svrha loža je bila njegovanje hrvatska kultura, pomagalo bolesnima te organiziracija druženja, piknika te proslava.

U tekstu se spominje sjećanje jednog pripadnika prve generacije hrvatskih iseljenika rođenih u Americi. Joe Bebicha (otac Steve) se sjeća da su kod kuće govorili ”austrijski” (hrvatski). Drugi jezik koji je usvojio bio je finski dok se igrao s djecom iz susjedstva. Engleski mu je bio treći jezik, a naučio ga je od starije braće koja su ga naučila u školi.

 

     

 

                                   

Jela Medak i Steve Setka                                         Jela Medak i Steve Setka

s djecom Antonom i Mary

 

   

Steve sa ženom i djecom                                                 Steve sa ženom unucima

 

 

Priredio: Ivo Mišur