Podaci su preuzeti iz neobjavljenog teksta na engleskom jeziku koji se nalazi u knjižnici u Aberdeenu (Washington, SAD). Tekst je na pisaćem stroju natipkao Joe Randich, a bavi se doseljenicima u Aberdeen iz cijele Austro-Ugarske. Ovo su samo zanimljivosti o doseljencima iz Desana.

Desne su malo naselje u blizini Metkovića koje je početkom 20. stoljeća, kada ga pogađa veliki val iseljavanja, imalo oko tisuću stanovnika. Desanci su se najviše selili u SAD, posebice gradić Aberdeen.

Do 1910. godine je oko 1.300 Austrijanaca doselilo u Aberdeen, u američkoj saveznoj državi Washington. Analizirajući prezimena austrijskih doseljenika u Aberdeen to su bili Česi, Hrvati, te pravi Austrijanci. Prvi Hrvat koji je doselio u okrug bio je John Camby koji je sa svojom ženom Catherinom i djecom došao u obližnji Montesano 1887. godine.

Kao prvi Desanci u Aberdeenu spominju se Steve (Stipan) Bebich i Petar Jugum (Đugum) već 1897. godine. Još dok su živjeli u Hrvatskoj dobivali su pisma prijatelja koji su im pisali da u tom dijelu SAD-a ima posla za sve te da je plaća dobra. Jugum je ostao živjeti u Aberdeenu, a Bebić se nakon nekog vremena odselio u Wilkeson gdje je radio u rudniku. Godine 1906. Bebić je oženio Jelu Medak te se 1911. godine vratio u Aberdeen gdje su se već smjestili drugi članovi njegove šire obitelji. Zarađivao je od prodaje ribe te radeći u pilani Shingle Donovan Lumber Co.

Prije Prvoga svjetskoga rata osam članova obitelji Medak doselilo je u Aberdeen.  Joe J. vodio je lokal s biljarom Croatian Pool Hall u ulici Curtis, a poslije Alaska Cigar Store u Cosmopolisu. Peter je imao ribarski čamac. Sam, Marko i Tony Bebić su radili u pilanama dok su Stanley i Joe M. Bebich imali pekaru Model Bakery. Njihova rođakinja Pearl Medak udala se za Tonya Nicholasa (Nikolca).

Na kraju zapadnog dijela ulice Curtis John (Ivan) i Marko Vekich imali su svoju slastičarnu Star Corner Confectionery. Nekoliko blokova dalje bila je trgovina mješovite robe Croatian Workingman’s General Store.

Jedan od poznatijih Hrvata u povijesti Aberdeena bio je Joe (Josip) Batinović, rođen u Desnama, oženjen Evom (Iva) Medak. U Aberdeen je doselio 1911. godine te je otvorio Dalmatian Pool Hall (za igranje biljara) te trgovinu slatkišima. Poslije je otvorio tvrtku koja se bavila nekretninama u kojoj je radio do smrti. Bio je ugledan član zajednice te je u dva navrata bio vijećnik gradskog vijeća. Današnje bejzbolsko igralište lokalnog kluba Pioneer Park nalazi se na zemljištu koje je on u tu svrhu donirao gradu.

Većina imigranata u Aberdeen bili su neoženjeni muškarci koji su stanovali u South Aberdeenu uz rijeku Chehalis gdje je bilo mnogo drvnoprerađivačkih tvornica. Većinom bi iznajmljivali male sobe. Bilo je i onih koji su radi uštede sami gradili male drvene kućice u kojima bi stanovalo više radnika. Jednu takvu izgradio je Petar Jugum (poslije je oženio Anu Vlatković). Radio je u pilani te je takvu jednosobnu kućicu sagradio upravo u blizini svog posla, gdje se radilo 24 sata. Dvojica muškaraca su dijelila jedan krevet pošto je jedan spavao dok je drugi radio.

Hrvati su se u Aberdeenu organizirali u lože. Najstarija loža bila je 323 ”Fragrant Rose” koja je bila podružnica National Croatian Brotherhood. Nakon nje nastala je St. Nicholas 418, te poslije Goddess of Health br. 80. Godine 1914. godine formirana je loža 271 Hrvatske bratske zajednice. Nastala je ujedinjenjem već postojeće tri lože. U kolovozu 1913. godine je grupa Hrvata među kojima je bio i Steve Bebich formirala ložu Zrinski-Frankopan. Svrha loža je bila njegovanje hrvatske kulture, pomaganje bolesnima, te organiziracija druženja, piknika i proslava.

U tekstu se spominje sjećanje Joe Bebicha (sin Stevea Bebicha) kao pripadnika prve generacije hrvatskih iseljenika rođenih u Americi. Joe Bebicha se sjećao da su kod kuće govorili ”austrijski” (hrvatski). Drugi jezik koji je usvojio bio je finski dok se igrao s djecom iz susjedstva. Engleski mu je bio treći jezik, a naučio ga je od starije braće koja su ga naučila u školi.

 

     

 

                                   

Jela Medak i Steve Bebich                                         Jela Medak i Steve Bebich

s djecom Antonom i Mary

 

   

Steve i Jela s djecom                                                         Steve i Jela s unucima

 

 

Priredio: Ivo Mišur