Ekvadorska provincija instituta Službenica Milosrđa (Anćela), 2010. godine obilježila je četvrt stoljeća postojanja, a oduvijek je bila obojana hrvatskim bojama: osnovale su je, u njoj aktivno sudjeluju i od početka je predvode sestre Hrvatice.

Velikom petodnevnom proslavom u misijskoj postaji Palo Quemado i glavnom gradu Quitu svečano je završeno obilježavanje 25 godina djelovanja sestara Službenica Milosrđa u Ekvadoru. U vedrom misijskom duhu, uz sudjelovanje mnogobrojnih vjernika, sestara svih provincija (Italija, Hrvatska, Brazil, Afrika i Ekvador) i laika povezanih uz družbu, program je sjedinio dragocjene uspomene na prve korake u Ekvadoru, plodovima bogatu ali često mukotrpnu prošlost, te ujedno dao presjek današnjeg djelovanja sestara, kao i života i kulture svih predjela ove latinoameričke države. Bili su to dani združene molitve misionarki i njihova naroda, zahvala Gospodinu što je promijenio lice zemlje, svakodnevicu i živote najpotrebnijih, ali i pogled nade i vjere prema godinama koje tek dolaze.
U Quitu je velikim koncertom pred više od pet stotina ljudi predstavljen CD duhovne glazbe Caridad (Milosrđe) i dokumentarni film o djelovanju Službenica Milosrđa u Ekvadoru. Izdavanje CD-a na kojem se nalazi 15 novih pjesama za misno slavlje u čast sv. Marije Krucufikse, utemeljiteljice Službenica Milosrđa, omogućeno je donacijama, uz velikodušno sudjelovanje Hrvata iz Hrvatske i Ekvadora. Program je zatim nastavljen u selu Palo Quemado, u planinama provincije Cotopaxi, gdje su prije četvrt stoljeća tri Hrvatice otvorile prvu kuću i započele svoju misiju u Ekvadoru. Svečana sveta Misa, kojom je završena proslava jubileja, slavila se u mjesnoj crkvi sv. Marije Krucifikse 18. svibnja, na dan kada je institut Službenica Milosrđa u kući matici u Bresciji obilježavao 170. godišnjicu postojanja. Predvodio ju je mons. Victoriano Naranjo biskup provincije Cotopaxi, uz koncelebraciju svoja dva prethodnika, mons. Raula Lopeza i mons. Maria Ruiza, te još 11 svećenika, koji su tijekom godina surađivali s Anćelama. Bila je to ujedno prilika za predstavljanje i blagoslov novih vitraja u temeljito obnovljenoj crkvi Palo Quemada. Vitraj s likom kardinala bl. Alojzija Stepinca blagoslovio je mons. Drago Balvanović iz Lime u Peruu, delegat HBK-a za inozemnu pastvu u Latinskoj Americi, koji je vjernike posebno razveselio prigodnim darom – relikvijama hrvatskog blaženika. Mons. Balvanović je, inače, kao predstavnik hrvatske crkve predvodio nekoliko misnih slavlja u Palo Quemadu, kao i euharistijsko klanjanje uz sudjelovanje sedam zajednica provincije Cotopaxi.

 

Hrvatske misionarke:

 

U proteklih četvrt stoljeća ukupno 8 hrvatskih sestara i još nekoliko misionarki laikinja ugradilo je svoj doprinos u djelovanje Službenica Milosrđa u Ekvadoru. Danas je zajednica sastavljena od sestara iz Ekvadora, Italije i Hrvatske, a predvodi ju č.m. Klementina Banožić, prisutna u misiji od njenog osnivanja sve do danas. U ukupno četiri kuće smještene u tri pokrajine, poseban naglasak u djelovanju stavljen je na cjelovito obrazovanje djece i sustavan rad s angažiranim laicima.

U okviru CEIPAR-a (Centar za integralno obrazovanje Paola di Rosa), koji djeluje na dva mjesta u Quitu, ukupno 300 siromašne djece uključeno je u program pomoći u učenju i pisanju domaćih zadaća. Program također uključuje upoznavanje kršćanskih vrednota, ali i materijalnu pomoć u knjigama i školskom priboru, te jednom obroku dnevno za vrijeme boravka u centru. Materijalna sredstva za pomoć siromašnoj školskoj djeci u Ekvadoru osiguravaju dobročinitelji kumovi, među kojima su i mnogobrojne obitelji, institucije i pojedinci iz Hrvatske. Osim djece educiraju se i odrasli, za koje se organiziraju tečajevi čitanja i pisanja, kako bi se smanjila nepismenost stanovništva, posebno žena.

 

 

U glavnom gradu djeluje i medicinski centar „Jesús de Nazareth“ koji pruža besplatne usluge opće medicine, stomatologije, ginekologije i psihološke pomoći.

 

 

U priobalnom Esmeraldasu, koji pretežno nastanjuje crnačko stanovništvo, odnosno imigranti iz Afrike, Anćele vode dječji vrtić za 80-ero djece, kao i obrazovni centar u kojem žene besplatno uče krojenje i šivanje. Nakon završenih tečajeva, najsiromašnije polaznice, osobito samohrane majke, dobivaju priliku zaposliti se u krojačkoj radionici i time prehraniti višečlane obitelji. U Palo Quemadu zajednica je osnovala prvu srednju školu u tom području (pohađa ju 70-ero djece), a desetero potrebnih djevojaka iz udaljenih mjesta živi u školskom internatu. Posebno poglavlje karizme Službenica Milosrđa svakako zauzima Familia Misionera (Misijka obitelj). Grupa od 50-ak angažiranih laika, koji su prošli ili tek prolaze kroz četverogodišnju formaciju, uključena je u aktivno djelovanje župe i izgradnju Kristova kraljevstva. Ovisno o afinitetima i mogućnostima, pomažu u brizi za starce i bolesne (uz biskupijsko ovlaštenje nose sv. pričest nepokretnima), radu s roditeljima i obiteljima, animaciji i druženju umirovljenika, ili edukaciji šećernih bolesnika. Nakon što su uz pomoć sestara misionarki u vjeri i zajedništvu, sudjelujući na tjednim sastancima ili višednevnim duhovno-psihološkim obnovama promijenili sebe i vlastite živote, žele donijeti svijetlo Krista najpotrebnijima u svojoj okolini.

U svim župama u kojima djeluju, sestre su odgovorne za pastoral, odnosno za formaciju vjeroučitelja laika, pripremu za sakramente, rad s mladima, biblijske grupe i dr. I naposljetku, ostajući vjerne svojem misijskom poslanju i Božjem nadahnuću koje ih je prije 25 godina odvelo u daleki Ekvador, odlaze zajedno s laicima u višednevne posjete i evangelizaciju u zabačenim selima planina Anda i obale Tihog Oceana, u kojima zbog geografske izoliranosti još uvijek nisu trajno prisutni župnici ili redovničke zajednice.

Sestra Klementina:

 

Palo Quemado gdje djeluju hrvatske misionarke:

 

 

Priredila: Branka Bezić Filipović