VIOLET GRGICH

Predsjednica ”Grgich Hills Estate Winery”

Violeta Grgich je rođena u Napa Valley u Kaliforniji 1965. godine.

Violetina strast prema vinu započela je u ranoj mladosti, dok je doslovno odrastala prateći svog oca, člana Kuće slavnih vinara Miljenka “Mikea” Grgicha, u vinogradima i podrumu. Ljeta je provodila u vinariji, radeći sve od poslova na liniji za punjenje boca do laboratorijskih analiza i rada u kušaonici.

Na University of California Davis, Violet je stekla diplomu iz glazbe, a pohađala je biologiju, kemiju i enologiju. Nakon diplome vratila se kući u Grgich Hills kako bi nastavila učiti u vinskom poslu i poslovanju vinarije od svog oca, Miljenka “Mike” Grgicha. Stekla je zvanje magistra glazbe iz čembala na Sveučilištu Indiana, a zatim se 1988. pridružila vinariji s punim radnim vremenom. Sada je odgovorna za svakodnevno upravljanje vinarijom, kao i za prodaju i marketing. Za sebe kaže da ima idealan posao: “Vjerujem da je vino dio zdravog, sretnog i dugog života. Vino zbližava ljude i čini ih sretnima, što moj posao čini iznimno ispunjenim.”

Također kaže: “Moj je tata inzistirao na tome da, kako bih vodila vinariju, moram raditi na svakoj poziciji, počevši od dna.” Violet nastavlja uživati u učenju nečeg novog svaki dan i slijedeći djedovu i očevu filozofiju “Svaki dan učini nešto malo bolje.”

 

 

Na slici je Violet Grgich 2015. godine s ključem grada Chicaga. Naime, te godine je Grgich otvorio jubilarnu manifestaciju kušanja Chardonnaya, pa je gradonačelnik Rahm Emanuel simbolično predao srebrni ključ grada naglasivši Grgichevu važnost u hrvatsko – američkoj povijesti. Točno 35 godina ranije bilo je organizirano prvo kušanje Chardonnaya, a između 221 izlagača Grgichevo vino je bilo proglašeno najboljim.

 

                 

 

 

MILJENKO MIKE GRGICH

Utemeljitelj i vinar emeritus, član Kuće slavnih vinara, dobitnik nagrade James Beard, član Vintners Hall of Fame Miljenko “Mike” Grgich prvi je put stekao svjetsko priznanje kada je Chardonnay koji je napravio 1973. pobijedio na degustaciji u Parizu 1976., pobijedivši najbolje iz Francuske. Ovo kušanje pomoglo je razbiti mit da samo francusko tlo može proizvesti najbolja svjetska vina i privući međunarodnu pozornost na vina iz doline Napa. Mike se zatim udružio s Austin Hillsom kako bi otvorio njihovu obiteljsku vinariju 1977. godine.

Danas su njegova poznata beretka, kovčeg koji je nosio u Ameriku i boca njegovog Chardonnaya iz 1973. koji je pobijedio na Pariškoj degustaciji izloženi u Nacionalnom muzeju američke povijesti Smithsonian, uz Nikolu Teslu, jedine iz Hrvatske. Osim toga, hrvatski TV dokumentarac o njegovom životu, “Kao stara loza”, osvojio je posebnu nagradu velikog žirija francuskog filmskog festivala Oenovideo.

Zahvaljujući Grgichu utvrđeno je da je zinfandel stigao u Ameriku s hrvatske obale. On je u knjizi dr. Maleša pročitao da su zinfandel i plavac mali ista sorta, pa je zatražio DNK analizu od University of California Davis. Nakon što su se u istraživanje uključili i hrvatski znanstvenici, potvrđeno je da je DNK zinfandela identičan kaštelanskomu crljencu.

Mike je kao Miljenko Grgić rođen u mjestu desne, općina Kula Norniska kraj metkovića. Studirao je na Poljoprivrednome fakultetu u Zagrebu, a 1954. godine otišao je u Njemačku i Kanadu. Kada je stigao u Napa Valley 1958. godine, Grgich je jedva govorio engleski i imao je 32 dolara skrivena u cipeli. Tada su tamo rasle šljive i orasi, i uzgajala se stoka. U Los Angeles Timesu pisalo je da su se stvari od tada svakako promijenile, a da je Grgich bio među onima koji su pridonijeli tomu da se promijene.

Mike je ostvario svoj “američki san”, putujući iz svog malog mjesta u Hrvatskoj i postavši najpoznatiji vinar u dolini Napa, a proslavio je 100. rođendan 2023. godine.

 

 

 

 

 

 

              

 

DAN ZA PAMĆENJE U SJEVERNOJ KALIFORNIJI

U Sjevernoj Kaliforniji svečano je obilježen 101. rođendan (1. travnja 1923.) nedavno preminulog Miljenka ‘’Mikea’’ Grgicha. Svečanost obilježavanja njegovog izuzetnog života i ostavštine, njega i kao njegove supruge Tatjane Grgich, otvorila je u dolini Napa Valley njihova kćerka Violet Grgich, predsjednica Grgich Hills Estates.

Svečanosti su uz obitelj i prijatelje prisustvovali i najugledniji stručnjaci vinske industrije iz Napa Valleya. Posebno treba istaknuti dr. Carole Meredith, koja je DNK analizom dokazala da Zinfandel, sorta vinove loze koja se uzgaja u Napa Valleyu, potječe iz Hrvatske i nosi isti DNK kao Kaštelanski crljenac.

Nazočna je bila i Joanne Depuy koja je sudjelovala na povijesnoj “Pariškoj presudi” i slijepom kušanju vina u Parizu 1976 godine, a koje je stavilo kalifornijska vina na svjetsku mapu najkvalitetnijih.

Svojim dolaskom i obraćanjem obitelji, svečanost su uveličali senator Bill Dod, kao i kongresmen Mike Thompson.

Medju brojnim govornicima, nazočnima se obratila i hrvatska civilna predstavnica pri UN NY i predsjednica globalne organizacije ‘’Američko hrvatskog kongresa’’ Nada Pritisanac Matulich prenijevši  podršku  i zahvalu Hrvata i hrvatskih organizacija s pet kontinenata, istaknuvši  koliko su Hrvati diljem svijeta ponosni na obitelj Grgich .

Teško je naći prave riječi kojima bih se moglo dočarati široj javnosti koliko su poštovanja, zahvalnosti i ponosa govornici izrazili prema izuzetnom paru Miljenku i Tatjani Grgich.

Kao priznanje za Miljenkov doprinos američkoj vinskoj industriji, Miljenko ‘’Mike’’ Grgich je 7. ožujka 2008. godine uvršten u “Kuću slavnih američkih vinara” Kulinarskog instituta.

Nacionalni muzej američke povijesti Smithsonian u Washingtonu, DC predstavio je Miljenka ‘’Mikea’’ Grgicha na svojoj prvoj velikoj izložbi o povijesti hrane. Glavni dio izložbe bio je fokusiran na revoluciju u američkom vinarstvu u drugoj polovici 20. stoljeća.

Na izložbi je bio prikazan Chardonnay iz 1973.godine koji je proizveo Miljenko Grgich i koji je pobijedio u Parizu 1976., kao i mali kartonski kofer kojim je Miljenko doputovao iz Hrvatske i u kojemu je donio knjige o vinarstvu i njegovu poznatu beretku.

Časopis ‘’Smithsonian’’ objavio je 2013. godine popis “Sto i jednog predmeta koji je stvorio Ameriku” i knjigu “Povijest Amerike u sto i jednom predmetu”. Popisano je 137 miljuna prikupljenih artefakata koji se nalaze u 19 muzeja i istrazivačkih centara  Smithsonian Instituta.

Među neprocjenjivim povijesnim predmetima kao što su šešir Abrahama Lincolna, telefon Alexandra Grahama Bella i svemirsko odijelo Neila Armstronga, nalaze se i dvije boce Chardonnaya koje je proizveo Mike Grgich u vinariji Chateau Montelena, a koje su trijumfirale na ‘’Pariškom sudu’’ 1976. godine.

Povodom proslave 93. rodjendana Grgich je objavio svoje memoare pod naslovom “Čaša puna čuda”. U knjizi je opisao put mladog hrvatskog čovjeka koji je u potrazi za slobodom i tražeći priliku da ispuni svoj američki san postao jedna od najcjenjenijih i najomiljenijih legendi vinarstva u povijesti, unatoč nebrojenim poteškoćama koje su ga pratile tijekom dugog života.

Na Miljenkov 101. rođendan u Yountvilleu, malenom gradiću nedaleko vinarije ‘’Grgich Hills Estates’’, u Parku prijateljstva Miljenku u čast upriličena je ceremonija sadnje drveta u organizaciji “Roots of Peace” udruge čiji je veliki donator upravo obitelj Grgich. Uz Violet Grgich svečanost su svojim prisustvom uveličale osnivačica organizacije Heidi Kuhn i Marjorie Mohler gradonačelnica Yountvillea.

Široj javnosti je manje poznata Mijljenkova sugruga Tatjana Grgich koja je 30 godina obnašala funkciju predsjednice “Zaklade Tatjana Grgich”. Zaklada podržava brojne i različite lokalne i nacionalne dobrotvorne organizacije koje pomažu mladima u sukobima razorenim područjima svijeta. Od 1986. godine Tatjana je bila član Regentskog odbora Katoličkog sveučilista Amerike u Washingtonu, DC. Također je radila kao dobrotvor i član odbora ‘’Pacem in Terris’’ (‘’Institut za mir na zemlji’’) na koleđu ‘’LaRoche’’ u Pitttsburgu, PA.

Osim po filantropiji bila je poznata po svojim hrvatskim specijalitetima i ljubavi prema fotografiji.

Takodjer je bila i jedna od osnivačica WIRED International, organizacije koja je započela s radom 1997. godine pružajući internetsku vezu u ratom razorenim gradovima. Sada su usredotočeni na medicinsku i zdravstvenu edukaciju u nedovoljno razvijenim regijama diljem svijeta pomoću računalne tehnologije.

Svečanost je svojim nastupom uveličala klapa ‘’Zora’’ iz San Josea u Kaliforniji izvodeći najomiljenije pjesme obitelji Miljenka i Tatjane Grgich. Bio je to dan za pamćenje kada smo s ponosom mogli reći da je naša Hrvatska mala zemlja velikih ljudi, jer se jednom od njih poklonila velika Amerika.

Izvijestila: Nada Pritisanac Matulich