VIOLET GRGICH

Predsjednica

Violetina strast prema vinu započela je u ranoj mladosti, dok je doslovno odrastala prateći svog oca, člana Kuće slavnih vinara Miljenka “Mikea” Grgicha, u vinogradima i podrumu. Ljeta je provodila u vinariji, radeći sve od poslova na liniji za punjenje boca do laboratorijskih analiza i rada u kušaonici.

Pohađajući Kalifornijsko sveučilište u Davisu, Violet je stekla diplomu iz glazbe dok je pohađala biologiju, kemiju i enologiju. Nakon diplome vratila se kući u Grgich Hills kako bi nastavila školovanje u vinskom poslu, učeći o svakodnevnom poslovanju vinarije od svog oca, Miljenka “Mike” Grgicha. Stekla je zvanje magistra glazbe iz čembala na Sveučilištu Indiana, a zatim se 1988. pridružila vinariji s punim radnim vremenom. Sada je odgovorna za svakodnevno upravljanje vinarijom, kao i za prodaju i marketing. Za sebe kaže da ima idealan posao: “Vjerujem da je vino dio zdravog, sretnog i dugog života. Vino zbližava ljude i čini ih sretnima, što moj posao čini iznimno ispunjenim.”

Uključena u svaki aspekt vinskog posla, Violet voli nositi mnogo različitih šešira, često u isto vrijeme. Objašnjava: “Moj je tata inzistirao na tome da, kako bih vodila vinariju, moram raditi na svakoj poziciji, počevši od dna.” Violet nastavlja uživati u učenju nečeg novog svaki dan i slijedeći djedovu i očevu filozofiju “Svaki dan učini nešto malo bolje.”

 

MILJENKO MIKE GRGICH

Utemeljitelj i vinar emeritus, član Kuće slavnih vinara, dobitnik nagrade James Beard,

član Vintners Hall of Fame Miljenko “Mike” Grgich prvi je put stekao svjetsko priznanje kada je Chardonnay koji je napravio pobijedio na degustaciji u Parizu 1976., pobijedivši najbolje iz Francuske. Ovo kušanje pomoglo je razbiti mit da samo francusko tlo može proizvesti najbolja svjetska vina i privući međunarodnu pozornost na vina iz doline Napa. Mike se zatim udružio s Austin Hillsom kako bi otvorio njihovu obiteljsku vinariju 1977. godine.

Danas su njegova poznata beretka, kovčeg koji je nosio u Ameriku i boca njegovog Chardonnaya iz 1973. koji je pobijedio na Pariškoj degustaciji izloženi u Nacionalnom muzeju američke povijesti Smithsonian. Osim toga, hrvatski TV dokumentarac o njegovom životu, “Kao stara loza”, osvojio je posebnu nagradu velikog žirija francuskog filmskog festivala Oenovideo.

Mike ostvario svoj “američki san”, putujući iz svog zabačenog sela u Hrvatskoj i postao slavni vinar u dolini Napa. Rođen 1923. godine, proslavio je 100. rođendan 2023. godine.