VIOLET GRGICH

Predsjednica ”Grgich Hills Estate Winery”

Violeta Grgich je rođena u Napa Valley u Kaliforniji 1965. godine.

Violetina strast prema vinu započela je u ranoj mladosti, dok je doslovno odrastala prateći svog oca, člana Kuće slavnih vinara Miljenka “Mikea” Grgicha, u vinogradima i podrumu. Ljeta je provodila u vinariji, radeći sve od poslova na liniji za punjenje boca do laboratorijskih analiza i rada u kušaonici.

Na University of California Davis, Violet je stekla diplomu iz glazbe, a pohađala je biologiju, kemiju i enologiju. Nakon diplome vratila se kući u Grgich Hills kako bi nastavila učiti u vinskom poslu i poslovanju vinarije od svog oca, Miljenka “Mike” Grgicha. Stekla je zvanje magistra glazbe iz čembala na Sveučilištu Indiana, a zatim se 1988. pridružila vinariji s punim radnim vremenom. Sada je odgovorna za svakodnevno upravljanje vinarijom, kao i za prodaju i marketing. Za sebe kaže da ima idealan posao: “Vjerujem da je vino dio zdravog, sretnog i dugog života. Vino zbližava ljude i čini ih sretnima, što moj posao čini iznimno ispunjenim.”

Također kaže: “Moj je tata inzistirao na tome da, kako bih vodila vinariju, moram raditi na svakoj poziciji, počevši od dna.” Violet nastavlja uživati u učenju nečeg novog svaki dan i slijedeći djedovu i očevu filozofiju “Svaki dan učini nešto malo bolje.”

 

 

Na slici je Violet Grgich 2015. godine s ključem grada Chicaga. Naime, te godine je Grgich otvorio jubilarnu manifestaciju kušanja Chardonnaya, pa je gradonačelnik Rahm Emanuel simbolično predao srebrni ključ grada naglasivši Grgichevu važnost u hrvatsko – američkoj povijesti. Točno 35 godina ranije bilo je organizirano prvo kušanje Chardonnaya, a između 221 izlagača Grgichevo vino je bilo proglašeno najboljim.

 

                 

 

 

MILJENKO MIKE GRGICH

Utemeljitelj i vinar emeritus, član Kuće slavnih vinara, dobitnik nagrade James Beard, član Vintners Hall of Fame Miljenko “Mike” Grgich prvi je put stekao svjetsko priznanje kada je Chardonnay koji je napravio 1973. pobijedio na degustaciji u Parizu 1976., pobijedivši najbolje iz Francuske. Ovo kušanje pomoglo je razbiti mit da samo francusko tlo može proizvesti najbolja svjetska vina i privući međunarodnu pozornost na vina iz doline Napa. Mike se zatim udružio s Austin Hillsom kako bi otvorio njihovu obiteljsku vinariju 1977. godine.

Danas su njegova poznata beretka, kovčeg koji je nosio u Ameriku i boca njegovog Chardonnaya iz 1973. koji je pobijedio na Pariškoj degustaciji izloženi u Nacionalnom muzeju američke povijesti Smithsonian, uz Nikolu Teslu, jedine iz Hrvatske. Osim toga, hrvatski TV dokumentarac o njegovom životu, “Kao stara loza”, osvojio je posebnu nagradu velikog žirija francuskog filmskog festivala Oenovideo.

Zahvaljujući Grgichu utvrđeno je da je zinfandel stigao u Ameriku s hrvatske obale. On je u knjizi dr. Maleša pročitao da su zinfandel i plavac mali ista sorta, pa je zatražio DNK analizu od University of California Davis. Nakon što su se u istraživanje uključili i hrvatski znanstvenici, potvrđeno je da je DNK zinfandela identičan kaštelanskomu crljencu.

Mike je kao Miljenko Grgić rođen u mjestu desne, općina Kula Norniska kraj metkovića. Studirao je na Poljoprivrednome fakultetu u Zagrebu, a 1954. godine otišao je u Njemačku i Kanadu. Kada je stigao u Napa Valley 1958. godine, Grgich je jedva govorio engleski i imao je 32 dolara skrivena u cipeli. Tada su tamo rasle šljive i orasi, i uzgajala se stoka. U Los Angeles Timesu pisalo je da su se stvari od tada svakako promijenile, a da je Grgich bio među onima koji su pridonijeli tomu da se promijene.

Mike je ostvario svoj “američki san”, putujući iz svog malog mjesta u Hrvatskoj i postavši najpoznatiji vinar u dolini Napa, a proslavio je 100. rođendan 2023. godine.