Miro Koletić je rođen i odrastao u Zagrebu, u Hrvatskoj, gdje je stekao diplomu inženjera na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 1978. godine. Stekao je zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike, što odgovara stupnju magistra znanosti.

Godine 1981. preselio se sa suprugom Stellom u Phoenix u Arizonu, gdje je nastavio obrazovanje na Državnom sveučilištu Arizona, a kasnije na Sveučilištu Pepperdine u Los Angelesu. Težište studija bio je energetski biznis, marketing, menadžment i financiranje. To je gospodinu Koletiću omogućilo prelazak s inženjerskih na rukovodeće pozicije u nekoliko kompanija Fortune 500 (Johnson Controls, Fairchild Industries, Carrier Corporation, York International).

Tijekom svog staža u velikim američkim korporacijama g. Koletić je razvio strategije za sigurnost i kontrolu pristupa karticama, implementacije standarda za tehničku dokumentaciju i marketing kroz učinkovite prezentacije dokumenata, poboljšanje financijske opravdanosti projekta (studije izvedivosti, kalkulacije povrata i analize novčanog tijeka).

Od 1992. g. Koletić vodio je privatnu konzultantsku tvrtku koja se bavila razvojem proizvoda i usluga međunarodne sigurnosti, energije i visoke tehnologije, s fokusom na siguran i održiv okoliš, infrastrukturu za gospodarske promjene uključujući intermodalni transport i lučke sustave.

Miro Koletić ima više od 30 godina iskustva u razvoju projekata i upravljanju industrijskim, komercijalnim i institucionalnim programima. Počevši s Cardkey Systems a Fairchild Company, koja je osnovana i još danas služi agencijama kao što su FBI, DHS i drugim službama za provođenje zakona i privatnim sigurnosnim industrijama. Od 1983. u svojstvu voditelja projekta pružao je tehničku sigurnost objekata i razvijao jednostavne sigurnosne strategije. Također je razvijao održive i ekološki odgovorne sustave distribuirane proizvodnje električne energije. Nakon godina profesionalnih i društvenih aktivnosti u SAD-u, koristeći prednost proširenja NATO-a na Hrvatsku, g. Koletić je bio uključen u distribuciju bespilotnih kopnenih vozila iz Hrvatske u SAD kako bi pomogao naporima američke vojske pri razminiranju u Iraku i Afganistanu. G. Koletić je i dalje uključen u najsuvremeniju tehnologiju koja se koristi za otkrivanje ili prepoznavanje mogućih problema s identitetom i sigurnošću i njihovo pravovremeno neutraliziranje, prije nego što postanu preveliki za rješavanje.

 

 

DRUŠTVENO I POLITIČKO DJELOVANJE I IMENOVANJA

Osim profesionalnih postignuća, g. Koletić je bio društveno i politički angažiran u nekoliko lobističkih i neprofitnih organizacija, lokalno u južnoj Kaliforniji i nacionalno u Washingtonu DC kao predstavnik hrvatske zajednice iz južne Kalifornije u nacionalnoj organizaciji NFCA National Federation of Croatian Americans.

Stanje u NFCA: Kao član Upravnog odbora i lokalni predstavnik CNA – Hrvatsko-američke udruge iz Los Angelesa, na Generalnoj skupštini izaslanika iz cijelog SAD-a u Pittsburghu 1996. g. Koletić je izabran u Upravni odbor NFCA-e kao potpredsjednik. NFCA se u to vrijeme bavio problemima Amerikanaca hrvatske nacionalnosti i njihove rodbine, te s ostacima rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Uz novo hrvatsko veleposlanstvo i službeno predstavništvo Republike Hrvatske pri SAD-u u Washingtonu DC, NFCA je rješavala brojne potrebe američkih Hrvata i Hrvata, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini. Ohrabrena potporom hrvatske zajednice, NFCA se organizirala da pruži podršku i iznese hrvatsko-američka mišljenja i stavove službenom hrvatskom predstavništvu u Washingtonu DC. NFCA je aktivno surađivala i s američkom zakonodavnom i izvršnom vlasti, kako u američkom Senatu i Kongresu, tako i u američkom Ministarstvu vanjskih poslova i Bijeloj kući.

Nudeći pojašnjenja i pružajući jedinstvenu povijesnu i mnogoljudnu perspektivu, NFCA je bila u mogućnosti ponuditi smjernice i savjete službenicima američke i hrvatske vlade. Vrlo često je to bio nezahvalan posao, nerijetko u koliziji sa službenim stajalištima vlada SAD-a i Hrvatske, jer su često državni dužnosnici (s obje strane) zastupali interese manjih skupina, a ne široke populacije.

Tijekom mandata gospodina Koletića u NFCA bilo je nekoliko zapaženih postignuća koja ćemo ovdje navesti. U suradnji s Odborom za vanjske poslove američkog Senata NFCA je dobila upute za pružanje pomoći u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma. Radeći s US Department of State, g. Koletić je doveo predstavnike lokalnog hrvatskog političkog i poslovnog vodstva iz Brčkog na sastanke u State Department u Washington DC. Prijedlozi koje je izaslanstvo davalo rezultirali su mirnim rješavanjem Arbitraže, koja je bila izdvojena stavka koju Daytonski mirovni sporazum nije riješio. Danas se, prema tim prijedlozima NFCA, to područje zove Distrikt Brčko, autonomni teritorij između Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, sa svačijim pristupom i ničijim pravom na suverenitet. Taj je projekt dobio zaista visoke ocjene u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, što je kasnije rezultiralo pozivom državne tajnice gospođe Albright da se pridruži njenom izaslanstvu na inauguraciji hrvatskog predsjednika, nakon izbora u Hrvatskoj. NFCA je bila jedina organizacija koja predstavlja hrvatsku zajednicu iz SAD-a, koja je bila pozvana i išla uz State Department u Air Force 3.

Na zakonodavnoj strani, NFCA je uspjela stvoriti široku grupu podrške u američkom Senatu i Kongresu, nazvavši je Croatian Caucus. Ta je grupa brojila preko 50 američkih senatora i kongresmena kojima su interesi američkih Hrvata bili u mislima, a vrlo često i u srcu, jer su neki od njih bili članovi NFCA. To je omogućilo da NFCA predstavi i podrži nekoliko važnih rezolucija i neke zakone kroz američki Senat i Kongres. Jedan od posljednjih projekata koje je NFCA zagovarao dok je g. Koletić bio potpredsjednik bio je poziv Hrvatskoj za članstvo u Partnerstvu za mir, a zatim i za članstvo u NATO-u. Na prvo saslušanje koje je organizirala NFCA u Langworth poslovnoj zgradi američkog Senata, pozvano je nekoliko američkih i stranih vladinih dužnosnika da svjedoče i nakon tih svjedočenja Odbor za vanjske odnose predložio je zakonske akte koje su usvojili i Senat i Zastupnički dom, pozivajući da Republika Hrvatska uđe u Partnerstvo za mir 1. svibnja 2000., a kasnije i u NATO.

Nakon mandata lobista za hrvatsku zajednicu u Washingtonu DC, na lokalnoj razini u okrugu Los Angeles g. Koletić je bio pozvan na dužnost savjetnika u Odjelu šerifa okruga LA.

Odjel za domovinsku sigurnost postavio je šerifa okruga Los Angelesa Lee Baca na čelo američke regije 7 kao glavnog časnika. U skladu sa svojim uvjerenjima i praksom, prvo je otišao dobiti podršku lokalne zajednice za svoj Postroj domovinske sigurnosti. Umnoživši broj Odbora za grupe podrške zajednici, postavio je Savjetodavno vijeće europskog američkog šerifa. Hrvatski narodni savez je delegirao g. Koletića da predstavlja hrvatsku zajednicu u tom Vijeću.

Trenutno je g. Koletić član nekoliko različitih organizacija koje podržavaju razmjenu znanja i informacija za sigurnosnu zaštitu infrastrukture i prometnu zaštitu hrvatskih i američkih dobara.

Živi u mjestu Encino u Kaliforniji.