Ecuador je posjetio i splitski ”Hajduk” i to u siječnju 1970. godine, u sklopu turneje po srednjoj Americi. Tada su odigrane dvije utakmice u Quitu, prva neriješeno s momčadi ”Amerike”, a druga s pobjedom 3:1 protiv momčadi ”Liga Deportivo Universitaria”.

 

 

Sve bi ovo bila jedna crtica u povijesti ”Hajduka”, koju ne bi bilo važno niti spomenuti, da oni nisu svojom igrom toliko oduševili tamošnju publiku, pa je 21. veljače 1976. godine osnovan klub ”Hajduck-Quito”. S obzirom na to da u Quitu živi malo Hrvata, klub su osnovali Ekvatorijanci, a natjecao se u državnoj amaterskoj ligi. Njegovi juniori su, 1978. godine bili prvaci države, nakon pobjede nad klubom ”Titan” s rezultatom 8:1. U novinama ”El Tiempo” su ih opisivali kao nogometaše budućnosti. Klub se uz ogroman napor održao do sada.

 

  Pismo Marina Brbića kada je od mene doznao za klub iz Quita

 

Iz ”Hajducka Quito” došao je poznati nogometaš Alex Aguinaga, za mnoge najbolji igrač iz Ekvadora ikad. Na internetu su ga stavili u desetero najboljih i o njemu ovako napisali:

Spona koja je spojila dva razdoblja. Za mnoge, on je najveći ekvadorski nogometaš svih vremena. Njegova tehnika, sposobnost i prisutnost učinili su ga apsolutnim vođom reprezentacije više od 15 godina. Bio je ključna figura prvog velikog nastupa na Copa Américi, kada je osvojeno četvrto mjesto 1993., a istaknuo se i u kvalifikacijama za Japan-Koreju 2002. godine. Sa 109 nastupa, jedan je od petorice koji su predstavljali zemlju najviše puta.

Klub sada nosi ime ‘’Hajduk Sporting Club’’, a osvojili su ‘’Ligu Diego Oceana’’ u svibnju 2022. godine.

 

 

Branka Bezić Filipović