Ilija Denis Šutalo rođen je u Melbourneu u Australiji 1968. godine. Diplomirao je s pohvalama (1991.) i doktorirao kemijsko inženjerstvo (1996.) na Sveučilištu u Melbourneu te magistrirao poslovanje i administraciju na Australian Graduate School of Management (Sveučilište Novi Južni Wales i Sveučilište u Sydneyu) (2007.). Dr. Ilija Šutalo dobio je međunarodnu nagradu ‘2000 Extraction and Processing Science Award’ u Nashvilleu u Sjedinjenim Američkim Državama za radove u časopisima o ekstraktivnoj metalurgiji i srodnim znanostima od TMS-a (Minerals Metals Materials Society). Nakon kratkog razdoblja kao znanstveni novak na Sveučilištu u Melbourneu, radio je u industriji kao projektni metalurg za BHP na Olimpijskoj brani.

Dr. Ilija Šutalo bio je 17 godina znanstvenik i voditelj istraživačke grupe za dinamiku fluida pri Organizaciji za znanstvena i industrijska istraživanja Commonwealtha (CSIRO). Dobitnik je CSIRO medalje za poslovnu izvrsnost 2004., bio je izvanredni profesor na Sveučilištu Curtin Technology, School of Public Health – Health Services Research, Faculty of Health Sciences i Fellow of Engineers Australia (FIEAust). Objavljivao je članke u časopisima iz područja medicinske znanosti, dinamike fluida te ekstrakcije i obrade minerala. Dr. Ilija Šutalo prethodno je predavao biomedicinsko inženjerstvo na Sveučilištu u Melbourneu. Bio je menadžer za inovacije na Sveučilištu Monash, a zatim viši menadžer za poslovni razvoj na Sveučilištu u Melbourneu, a trenutno je voditelj poslovnog razvoja biosigurnosti u CSIRO-u.

Napisao je nagrađivanu knjigu “Hrvati u Australiji: Pioniri, doseljenici i njihovi potomci” (2004.) koja dokumentira povijest hrvatskog naseljavanja u Australiji. Napisao je i članke o hrvatskom naseljavanju u Australiji u ‘’The Australian People: An Encyclopedia of the Nation, Its People and Their Origins’’ (2001.), ‘’Encyclopedia of Melbourne’’ (2005.), ‘’Croatian Studies Review’’ (2010.), ‘’Hrvatski iseljenički zbornik’’ 2011. (Croatian Emigrant Zbornik 2011.) (2010.), ‘’Hrvatska Izvan Domovine’’ I. (2015.), II. (2017.) i III. (2019.) i ‘’Leksikon hrvatskog iseljeništva i manjina’’ (2020.). Šutalo je bio gost predavač za online nastavu Hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie s temom ‘’Hrvatska zajednica, naselje i doprinos u Australiji’’ (2020.). Bio je kustos izložbe ‘’Croatian Settlement in Victoria, The Untold Story’’ (1999.) u Immigration Museumu u Melbourneu. Dr. Ilija Šutalo piše i drugu knjigu: ‘’Hrvatski Anzaci’’. Godine 2005. dobio je Viktorijinu nagradu za izvrsnost u multikulturalnim poslovima, nagradu za pružanje usluga multikulturalnoj Viktoriji – baštini zajednice.

Njegovi su roditelji 1960-ih iz Hrvatske emigrirali u Australiju i on je najstariji od petero njihovih sinova. Ilija Šutalo odrastao je u hrvatskoj zajednici u Australiji, pohađao je sjedišta hrvatskih zajednica, udruge i sportske objekte (obično se nazivaju ‘hrvatski klubovi’), hrvatske katoličke centre ili župe, škole hrvatskog jezika, kampove Hrvatske ljetne škole jezika i kulture i Hrvatske konferencije. Bio je aktivan član Hrvatske udruge studenata i Hrvatskoga kluba Sveučilišta u Melbourneu. Pisao je članke za australsko-hrvatski časopis ‘’Klokan’’ (Klokan) i Hrvatski vjesnik’’ (Hrvatski vjesnik). Ilija Šutalo je oženjen i ima dva sina i dvije kćeri. Vlasnik je jedne od najvećih zbirki knjiga o povijesti hrvatskog iseljeništva i hrvatskih rodoslovlja izvan Hrvatske.

 

‘’Budite ponosni na svoju hrvatsku baštinu i kulturu te na svoj način promičite veze s Hrvatima i Hrvatskom’’, poručuje Ilija Šutalo.

 

Tekst i fotografija: dobrotom dr. Ilije Šutala