Pučka prosvjeta je bila mjesečnik koji je izlazio u Splitu od 1921. do 1932. godine. Glavni urednik je bio Frano Ivanišević. Iseljenici su mu često pisali, a on je to objavljivao. Na unutrašnjoj strani korica pisala je cijena godišnje pretplate, koja je za Australiju i Novi Zeland iznosila 10 šilinga. Slati u gotovu, papiru, čekom ili preko Poštanske štedionice u Beogradu. Plativo i utuživo u Splitu. Rukopise ne vraćamo.

Ispod se nalazila rubrika Poruke i odgovori, a neke su bile iz Australije:

Brusić, Midgenoo, Queensland. Od Vašeg g. brata Antona iz Aleksandrova (Krk) primili smo Din. 120 i uračunali na podmiru Vaše pretplate. Šaljemo vam omotak knjiga i novina da razdijelite među našim ljudima neka se sjete svojeg doma i slatkog materinskog jezika. – Živjeli! (Pučka prosvjeta, 1. 8. 1930., broj 8)

Živković Nik, Burra Gulla, West Australia. Poslali smo vam čitav omotak raznih brojeva ‘Pučke prosvjete’, kada Vam se sviđa njezino štivo. Upisali smo Vas u redovite predbrojnike. Danas Vam šaljemo dva kalendara: ‘Zadrugar’ i ‘Naš mornar’ Jadranske straže. Sa 1 australskom lirom sve je podmireno do 31. decembra 1931. Bratski Vam pozdrav. (Pučka prosvjeta, 1. 3. 1931., broj 3)

Marijan Belus, Perth, West Australia. Poslanih 12 šilinga uračunali smo na podmiru lanjske godine i djelomično za ovu godinu. Da ste nam zdravo! (Pučka prosvjeta, 1. 3. 1931., broj 3)

 

Priredila: Branka Bezić Filipović