Rođen je 1975. godine u Sudburyju, gradu u sjevernom Ontariju (Kanada) poznatom, između ostalog, po snijegu, hladnoći, hokeju i rudnicima. Odrastao je u obitelji s korijenima sa Širokog Brijega (BiH). Oženjen je i otac četvero djece.

Diplomirao je političke znanosti i međunarodne odnose (1994.-1997.), a potom i pravo na Sveučilistu u Ottawi (University of Ottawa, 1997.-2000.).

Iako je razmišljao o karijeri u diplomaciji, životni put ga je odveo u financijski centar Kanade, na “Bay Street” u Torontu. Nakon velikog truda, u 34. godini života postao je partner u jednoj od najsnažnijih i najpoznatijih kanadskih odvjetničkih tvrtki – Stikeman Elliott LLP – koja broji preko 500 odvjetnika i ima značajan udio u korporativnim pitanjima visokoga profila u Kanadi. Kao suvoditelj rudarske grupe u tvrtki, prepoznat je na domaćim i međunarodnim tržištima po specijalizaciji u međunarodnim transakcijama, kapitalnim financiranjima i procesima spajanja i preuzimanja (M&A) poduzeća, vezanim uglavnom za rudarstvo, i po učestvu na transakcijama visokog profila do procijenjenih vrijednosti od 20 milijardi dolara. Često se nalazi po financijskim centrima diljem svijeta i mjestima gdje se nalaze rudnici diljem Kanade, SAD-a, Južne Amerike (Argentina, Brazil, Čile i Peru) i Afrike.

Odmalena je bio sudionik hrvatskog folklora, nogometa i škole. Kako je sazrijevao, postao je sve aktivniji član zajednica u kojima je živio – bilo to u Sudburyju putem hrvatskog radija i vijesti tijekom rata 1990. godine, Upravnog odbora Hrvatskog centra, Župnog vijeća Crkve Sv. Marka i istraživanja povijesti Hrvata u Sjevernom Ontariju – ili u Torontu putem Upravnog odbora Kanadsko-hrvatske gospodarske komore, Kanadsko-hrvatskog fonda za stipendije, Kanadskog fonda za priznavanje internacije iz Prvoga svjetskog rata (uključujući Hrvata u Kanadi), društva Tribute to Liberty (koje podiže spomenik žrtvama komunizma u centru Ottawe) i Upravnog odbora bolnice St. Joseph, među ostalim aktivnostima. Zajedno sa suprugom Ivom i djecom (Gabriela, Maks, Nikola i Luka) ponosan je član župne zajednice Kraljice Mira u Norvalu. Imenovan je članom Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH kao jedan od predstavnika Kanade 2013., a nakon toga izabran je i služio je kao predsjednik Savjeta od 2017.-2021. godine.

Poruka Hrvatima diljem svijeta: Važno je se prisjetiti riječi sv. Ivana Pavla II., velikoga prijatelja hrvatskog naroda; čovjeka koji je imao veliki utjecaj na hrvatsko osamostaljenje i posebnu ulogu u međunarodnom priznanju hrvatske države; koji je, među ostalima, beatificirao bl. kardinala Alojzija Stepinca i kanonizirao sv. Leopolda Bogdana Mandića i sv. Marka Križevčanina tijekom svog pontifikata: “Molim vas – nikad, nikad ne gubite nadu, ne sumnjajte, ne malaksajte i ne dajte se nikad obeshrabriti. Ne bojte se!”

Kada pomislim, među ostalima, na svoje roditelje (otkud i s čime su krenuli u svijet 1960./70. godine), na njihovo odricanje i žrtvu za našu obitelj, na ljubav i ponos usađen u našim srcima; na sve one koji su na bilo koji način pridonijeli, borili se i žrtvovali, a posebno one koji su položili svoje živote, za naš hrvatski narod, našu hrvatsku domovinu i našu vjeru (uključujući sve čuvare hrvatstva i kršćanstva kroz stoljeća), tko da sve to ne ljubi?; tko da sve to izda? Lijepa naša, želimo, hoćemo i borit ćemo se da budeš što prije onakva kakvu su te naši preci sanjali i kakvu je tvoj narod zaslužio. Nema predaje!

Ivan Tomislav Grbešić