Zovem se Javier Santich i rođen sam 3. veljače 1971. godine u gradu Rosariu, u južnoj pokrajini Santa Fe u Argentini. Unuk sam Hrvata rođenih u Jelsi na otoku Hvaru u Dalmaciji. Po zanimanju sam računovođa i profesor ekonomije na različitim fakultetima. Oženjen sam s Evangelinom Sfilio.

Moji djed i baka, Ivan Santić i Franka Ivanišević, su došli iz lijepe Jelse. U potrazi novim horizontima nastanili su se na jugu pokrajine Santa Fe početkom 1900. godine. Živjeli su u nekoliko sela, poput, Pavon Arriba, Peyrano, Villa Mugueta, Villa Cañas, da bi potom proveli svoje posljednje godine života u Rosariu. Imali su dva sina. Jedan je bio Tadeo moj otac i otac moga brata Mauricia, a drugi je bio Vicente otac Juana Carlosa.

Moju strast za Hrvatskom dijelim sa svojim prijateljima iz hrvatske zajednice u Rosariu i okolici.

S majkom i ocem sam 2002. godine napravio divovsku hrvatsku zastavu dugu 9, a široku 4,5 metra, cijelu od tkanine, sve do detalja na štitu. Stvarno je lijepa i čuvam je kao jednu od svojih dragocjenosti.

Zajedno s dvojicom svojih najboljih prijatelja, a to su Ivan Grbac i Jorge Vukovic, sudjelovao sam u pokretanju radijiskog programa pod nazivom “Bar Croata”. Bilo je to 2005. godine nakon posjete nogometaša Alojše Asanovića i novinara Kacića Karlina i predstavljanja njihove knjige “Vatreni lakat”, o povijesti hrvatskog nogometa (Asanovićeve karijere). Uz veliku motivaciju i ljubav prema našoj voljenoj Hrvatskoj, više od jednog i po desetljeća držimo svakog petka radijski program. S vremenom su nam se pridružili i drugi članovi kao što su Carlos Bukovac , Branka Bezić Filipović, Faustina Zarić, Oscar Čučković, Carlos Santamaria Morezuelas, Patricia Avila Kuljiš, Petar Šarić i Zvonko Jelovina.

Radio je uzbudljiv, a činjenica da se ne emitira samo moduliranom frekvencijom već i na društvenim mrežama, na Facebooku i YouTubeu,  nam omogućava komunikaciju s domovinom Hrvatskom i svim njenim dijasporama širom svijeta. Tijekom prijenosa primamo poruke iz Hrvatske, Hercegovine i drugih zemalja u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Africi i iz svih krajeva svijeta u kojima ima Hrvata i to je divno.

Hrvatska emisija ‘’Radio Bar Croata’’ primila je tri nacionalne nagrade u Argentini: Lanin de Oro, Cuna de la Bandera i Reyna del Plata.

S delegacijom argentinskih sportaša, potomaka Hrvata, otputovao sam u Hrvatsku 2006. godine da bi sudjelovali na prvim Hrvatskim svjetskim igrama, koje su se održavale u Zadru u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa.

Imao sam vremena upoznati ljepotu moje druge domovine Hrvatske, ali i moju obitelj i rodbinu u Splitu i Jelsi na otoku Hvaru. To je putovanje ostalo zauvijek duboko u mom srcu. Nikada neću zaboraviti hrvatske uspomene i toplinu mojih rođaka koji su me primili s velikom ljubavlju.

Također bih želio ispričati o jednom posebnom hobiju, o kolekciji dresova hrvatskog nogometa koje smo počeli skupljati moj prijatelj Ivan Grbac i ja prije nekoliko godina. Imamo preko 400 dresova hrvatskog nogometa. Zbirka se sastoji od tri glavne kategorije:

Nacionalna reprezentacija HNS, timovi lige (Prva, Druga, Treća liga i Lokalne lige) i klubovi hrvatske dijaspore iz cijeloga svijeta.

Želim istaknuti i to da sam primio hrvatsko državljanstvo jer se osjećam dijelom svoje nacije, kao jedan Hrvat u velikoj dijaspori toga plemenitoga naroda.

Javier Santich