Klapa Kartolina je mješovita klapa od šest članova, koja djeluje aktivno od 2013. godine, a pridružena je hrvatskoj župi Sv. Franjo Asiški u Windsoru. Klapa je registrirana od 2015. godine kao federalna, neprofitna udruga u Kanadi, a pod svojim okriljem ima i dvije klape mladih Fritule- ženska i Berekin – muška. Većina nastupa i aktivnosti klape se odvija u Kanadi, ali su nastupali i u Hrvatskoj, gdje im je najveća čast bila nastupiti na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš kao gost na 50-tom jubilarnom festivalu 2016. godine, i na Večerima klapa iz iseljeništva 2019. godine.

Klapa redovito održava godišnje koncerte, organizira klapske turneje i dovodi goste izvođače i iz drugih država. Na koncertima klape Kartolina su nastupale slijedeće izvođačke skupine:

 

  1. Klapa Krunik iz Kučina, kraj Solina
  2. Klapa Maeestral iz Toronta
  3. Due Dolci, instrumentalni duo hrvatskih korijena iz Chicaga
  4. Darbazi, vokalni sastav iz Toronta koji njeguje tradicionalno gruzijsko a cappella pjevanje
  5. Klapa Kaše iz Dubrovnika i tamburaška skupina Kraljica Jelena, Kitchener

 

Klapa je surađivala u svojim aktivnostima i projektima s Festivalom dalmatinskih klapa u Omišu, Maticom iseljenika Hrvatske, diplomatskim predstavništvima Hrvatske u Kanadi i Kanade u Hrvatskoj, Turističkom zajednicom Dubrovnik, a dobitnik je i više potpora Središnjeg Ureda za Hrvate izvan RH i Canada Council for the Arts, za svoje projekte.

Klapa Kartolina se bavi i publikacijom tiskovina i izdaje godišnji kalendar koji uz slike sa nastupa, objavljuje tekstove pjesama iz repertoara i prijevode na engleski jezik. Tiskani kalendari su primili visoke ocjene i pohvale za kvalitetu i inovativnu promociju hrvatske narodne baštine. Klapa Kartolina ima svoju stalnu web stranicu na adresi www.klapakartolina.com , gdje se nalaze sve informacije i poveznice o njima.

 

 

 

Višnja i Zoran Tijardović