Luis Aviles Uscocovich (Uskoković) rođen je u Guayaquilu u Ekvadoru 1967. Po zanimanju je dr. prava i politčkih znanosti, utemeljitelje Poslovnog i kulturnog udruženja Ekvadoraca  i predsjednik hrvatskog društva. Podrijetlo vuče iz Mokošice kraj Dubrovnika.

 

  Gregorio Uskoković koji je prvi došao u Ekvador

 

  Luis s majkom i braćp, Fernandom i Leonardom

 

  Luis sa Stjepanom Mesićem predsjednikom Republike Hrvatske

 

Tijekom ceremonije otvaranja XIV. Međunarodnog banana foruma, u organizaciji Udruge izvoznika banana Ekvadora – AEBE – održanog u Guayaquilu, ekvadorski poduzetnik Luis Aviles Uscocovich dobio je priznanje za svoj prijedlog prošivenog bio-pokrivača, napravljenog od riže i vlakana banane, koja oporavljaju sušna tla, apsorbiraju vodu sedam puta veću od svoje težine i omogućuju bolje korištenje gnojiva.

Ovaj proizvod podržava Centar za biotehnološka istraživanja ESPOL-a, CEEMP i dio je pobjedničkih projekata Banke ideja Senescyta.

Aviles najavljuje da se ovaj proizvod planira predstaviti stranim tvrtkama i tražiti udruge koje bi omogućile nabavu dovoljno strojeva i tehnologije za proizvodnju biomata u velikim količinama.

 

  Luis s nagradom

 

Prvi put u povijesti Republike Hrvatske osnovan je hrvatski konzulat u Ekvadoru sa sjedištem u Guayaquilu. Veleposlanica Mira Martinec i diplomatski savjetnik Domagoj Vicenzo Prosoli doputovali su u zemlju iz veleposlanstva u Santiagu de Chile radi predaje vjerodajnica i službenog imenovanja Diega Miletića prvim hrvatskim konzulom i Branke Vukadinović glavnom tajnicom. Naš konzulat bit će smješten na sedmom katu u zgradi Nobis. Hrvatska zajednica u Guayaquilu izrazila je zahvalnost svima koji su uspjeli i godinama radili na tome, a posebno predsjedniku Hrvatske udruge Luisu Aviles Uscocoviću.

 

                 

 

Luis obožava Hrvatsku i sport, a u braku sa suprugom Pilar ima troje djece.

 

       

 

     

Branka Bezić Filipović