MARA VITASOVIĆ rođena je 2. veljače 1953. u mjestu Te Kopuru, na sjeveru Novoga Zelanda u obitelji Andrije Skokandića iz Žrnova i Nede, djevojački Šestanović iz Lumbarde. Njen otac je došao u Sweetwater na Novome Zelandu kopati smolu. Kada je zaradio dovoljno novaca kupio je farmu u Ruawai 1938. godine. Potom je 1951. otišao u Žrnovo posjetiti obitelj i tom prilikom je upoznao i svoju suprugu.

Mara, koja je rođena dvije godine kasnije, cijeli je svoj život govorila hrvatski. U njenom rodnom Te Kopuru bila je bolnica u koju su dolazile rađati mnoge žene iz okolice Dargavillea, pa su tu rođena brojna dalmatinske djeca.

Mara je diplomirala 1973. godine, a nedugo zatim se udala za Juru Vitasovića. Dobila je posao učiteljice u osnovnoj školi 1974. godine, ali ga je stavila ‘’na čekanje’’ 25 godina dok je podizala svoje tri kćerke. Također je 40 godina pomagala mužu u uzgajanju jagoda na njihovoj farmi. Vratila se učiteljskom poslu i 10 godina je radila usklađujući obaveze u školi i na farmi. Sada je u mirovini, pa se posvetila aktivnostima u Dalmatinskom kulturnom društvu u Aucklandu. Za svoj gušt uzgaja cvijeće, a naročito dalije, ruže, ljiljane i sve što joj se svidi.

 

Mara Vitasović

   Marina majka Neda Šestanović

   Obitelj Skokandić

   Rođendanski piknik Vitasovića

 

Branka Bezić Filipović