Ante Brljević rođen je 10.06.1885. u Momićima, selu u sastavu župe Desne. Roditelji su mu bili Kata Barbir i Ivan Brljević. Njegov brat Mate odselio je na Novi Zeland već 1905. godine. Mate je radio u naselju Wade koje je poslije promjenilo ime u Silverdale.  5.11.1910. podnio je zahtjev za novozelandskim državljanstvom koje mu je i odobreno nakon par mjeseci. Potom se vratio u rodno selo kako bi poveo mlađeg brata Antu. Dvojica braće doplovila su u luku Auckland 26.03.1911. na brodu Maheno.

 

SS Maheno

 

Braća su skupa radila težačke poslove vrlo kratko jer se Mate brzo nakon toga vratio u domovinu gdje je sudjelovao u 1. svjetskom ratu te se poslije oženio i imao djecu. Zanimljivost je da su Matini unuci Ognjen i Neven Mišur odselili na Novi Zeland krajem 20. stoljeća, a njihova majka Fila Mišur (r. Brljević), Matina kćer, im se pridružila pri kraju života u Aucklandu gdje je i umrla.

Ante Brljević je ostao na Novom Zelandu te nastavio raditi teške poslove diljem zemlje. Posredstvom jednog prijatelja s otoka Hvara počeo se dopisivati s njegovom sestrom, Katicom Godinović iz Bogomolja. Ona je doselila k Anti te su se vjenčali 1925. godine. Ante je prehranjivao obitelj radeći na poljima kauri gume. Imali su šestero djece i dvadeset unuka. Skrasili su se na krajnjem sjeveru otoka u mjestu Kaitaia. Ante je umro 1964. godine te je pokopan na lokalnom groblju.

Na Novom Zelandu su svoj novi dom pronašla i djeca Antine sestre Jele (George, Kata i Pera Marevich). Pera Marevich se udala za desanskog iseljenika Đuguma (Jugum).

Prezime Brljević inače potječe iz malog sela Orah pokraj Vrgorca odakle su preci momićkih Brljevića doselili u dolinu Neretve u 18. stoljeću. Momićki i oraški Brljevići su već početkom 20. stoljeća bili u daljnjem rodu. Sudbina je htjela da se davno razdvojene obiteljske grane dijelom spoje na otoku udaljenom tisućama kilometara od domovine. Na Novi Zeland je naime uz momićke Brljeviće odselio i dio oraških Brljevića. Početkom 20. stoljeća je uz Antu Brljevića iz Momića na Novom Zelandu živio i Ante Marko Brljević iz Vrgorca.

Valja pripomenuti da su oraški i vrgorački Brljevići na Novom Zelandu svoje prezime počeli bilježiti kao Brlevich, dok se Brljevići iz Momića pišu kao Brljevich te se tako može razlikovati ove dvije novozelandske grane istog prezimena.

 

             

Ante i Katica Brljević s djecom      Ante Brljević (lijevo) i George Marević (desno)

 

 

Autor: Ivo Mišur