Nikola Fistonić (po majci Jerković) je rođen u Zastražišću na Hvaru 15. rujna 1913. godine. Roditelji su mu bili Juraj i Marija. U Čile je otišao 10. ožujka 1930. godine i to na sjever u grad Iquique. Bio je vrlo visok pa je već kao šesnaestogodišnjak narastao skoro dva metra.

U Čileu ga je prihvatio rođak Juan Barbarić, po majci Dragičević, zvani Baco, rođen 1900. u zastražičkom zaselku Postronju, a preminuo u Iquiqueu 1960. godine. Barbarić je bio u Čileu već godinu dana, a kao došljak radio je u kamenolomu Punta Negra u kojem se vadio kamen za gradnju lučkog pristaništa. Tu je bilo zaposleno dosta naših ljudi pa im se pridružio i Nikola, koji je tada naučio prve riječi španjolskog jezika. S obzirom na svoju jaku osobnost, Nikola se tamo kratko zadržao.

Izlazeći po gradu, upoznao je i ostale zemljake. Među njima je bio i Bartul Zuvic (Žufić), po majci Sučević, rođen u Jelsi 14. veljače 1874., a preminuo u Iquiqueu 4. lipnja 1955. godine, profesor i veliki domoljub. Zuvic je bio vlasnik velike željezare u ulici Patricio Linch pa se Nikola zaposlio kod njega. Tu je još bolje naučio jezik, ali i komercijalne poslove. Tijekom godina počeo je raditi na nalazištu soli „Salina Mosquitos“, u vlasništvu Dominga Lučića, po majci Vlahovića (Zastražišće, 1871. – Iquique, 1940.).

S vremenom su Nikola i Juan Barbarić skupili novac za kupnju jednog imanja u Iquiqueu. Nalazilo se na križanju ulica Amunategui i Cerro La Cruz, gdje je do tada obitelj Gračić Scarneo imala poznati dućan pa su oni s lakoćom nastavili posao.

Kupili su i kuću u blizini te napravili sportsko igralište. Nikola je 9. studenog 1934., oženio Coraly Eusebiu Letelier Rivera s kojom je imao sina Jorgea.

Zajedno s Barbaricem je otvorio rudnik bakra u mjestu Patache, a radio je i dalje u rudniku soli.

Bio je aktivan član hrvatske kolonije pa je bio imenovan konzularnim dopisnikom 1952. godine te predsjednikom Vatrogasnog društva Dalmacija.

Napisao je knjigu o povijesti dolaska hrvatskog iseljeništva na sjever Čilea koja je izašla pod naslovom „Historia de la llegada de los Yugoslavos en Norte de Chile, 1850-1984“. Umro je u Iquiqueu 29. listopada 1987. godine.

 

  1. Iquique, 1965. godine, slijeva su Nikola Fistonić, Ivo Fistonić, Ines i Branko Karađole, veleposlanik SFRJ u Čileu (fotografija iz arhive Ive Fistonića)

 

Priredila: Branka Bezić Filipović, na osnovu materijala dobivenih od Ive Fistonića iz Iquiquea

Lektorirala: Lea Vrbančić