NIKO HAZDOVAC je rođen 1946. u Blatu na otoku Mljetu. Osnovnu i srednju školu je završio u Dubrovniku. Nakon završene Pomorske škole, plovio je na trgovačkim brodovima 6 godina.

  1. je emigrirao u SAD u Watsonville, California. 1974. je u Los Angelesu osnovao putničku agenciju ‘’Adriatic Travel’’, koja je nakon godinu dana preseljena u San Pedro gdje živi najveći broj hrvatskih iseljenika i koja će sljedeće godine slaviti 50 godina uspješnog poslovanja.
  2. sa suprugom Lucom i nekoliko prijetelja osnovao je humanitarnu zakladu ‘’Libertas Foundation’’, s ciljem pomoći domovini Hrvatskoj za vrijeme Domoviskog rata. Pomoć se sastojala od pošiljki hrane, medicine i ostalih potrepština. Glavni izvor prihoda je ostvaren kroz organizaciju proslave feste sv.Vlaha te dobrovoljne doprinose.
  3. zaklada ‘’Libertas Foundation’’ je osnovala i opremila pučku kuhinju pri crkvi sv.Petra u Dubrovniku i poslala nekoliko kontejnera hrane. U sklopu zaklade zadnjih 20-tak godina se stipendiraju učenici deficitarnih zanimanja u obrtničkim školama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Svi članovi uprave zaklade su volonteri.

Niko je aktivan u hrvatskoj zajednici u Kaliforniji i SAD-a, kao član Hrvatsko-američkog kluba i Dalmatinsko američkog kluba u San Pedru. Dopredsjednik je Hrvatske narodne udruge i zaklade u Los Angelesu te član je CFU, NFCA i ACAP organizacija.

Kroz poslovne i društvene aktivnosti, Niko je u stalnom kontaktu s hrvatskim iseljenicima. Njegova agencija je poznata kao “Everything Croatia”, gdje se mogu dobiti sve informaciji vezane za putovanja u Hrvatsku. Agencija također pruža javno bilježničke usluge, prijevode i pomaže u procesu stjecanja hrvatskog državljanstva.

Za svoj dugogodišnji profesionalni i humanitarni rad, Niko i Luce su dobili nekoliko zahvalnica i priznanja.

  1. Niko je odlikovan Redom hrvatskog pletera od strane predsjednika Republike Hrvatske.

Niko je posebno ponosan na svoju obitelj koja ga u svemu podržava a naročito suprugu Lucu koja je glavni administrator i Spiritus movens svih akcija.

Kćerke Mariana i Nicole i sin Peter su također veoma aktivni u hrvatskoj zajednici kroz razne kulturne aktivosti od organiziranja koncerata, učenja hrvatskog jezika, folkora i sportskih natjecanja.

Peter je dobitnik NFCA nagrade ‘’40 under 40’’ kao uspješan poduzetnik i aktivan član hrvatske zajednice.

Niko i obitelj redovito posjećuju daomovinu i najviše vremena provedu u Dubrovniku, odnosno u Konavlima i Mljetu odakle potječu.

Niko i Luce prenose na svoju djecu i unučad  ljubav prema novoj i staroj domovini i važnost učenja hrvatskog jezika, kulture, vjere i običaja, kako bi sačuvali identitet i baštinu svojih predaka.