Moje ime je Antonio Ernesto Marcelo Echeverría Zaput, sin sam Antonija Joséa Echeverríe Salceda i Marije Antoniete Zaput, rođen u Limi u Peruu (predio Miraflores) 9. travnja 1957. godine.

 

  Maria Antonieta Zaput

 

Radim samostalno u poslovanju nekretninama.

Trenutno sam u Limi, a 2019. i 2020. boravio sam u Malagi i Madridu u Španjolskoj, gdje sam došao završiti MBA iz nekretnina kako bih proširio svoje znanje u sektoru nekretnina i turizma na europskom Tržištu.

Moj pradjed Mateo Zaput (Mate Caput) rođen je u Dubrovniku 22.09.1860. u obitelji Nikole Caputa i Paule Perović. Emigrirao je u Ameriku u mladosti, privučen kao i mnogi drugi, blagodatima koje mu je nudila i problemima koje je Europa tih godina trpjela. Tamo se bavio izvozom kitovog ulja u Europu i rudarstvom, pa je kupio nekoliko rudnika na sjeveru Perua.  Zajedno sa svojom sestrom Anom Zaput, koja mu se pridružila 1882. godine, postigao je veliki materijalni dobitak.

 

 

Mate Caput – Mateo Zaput, njegov rodni list i rodna kuća u Dubrovniku

 

  Nicolas Ernesto Zaput

 

Moj pradjed Mateo je imao dva sina, moga djeda Nicolása Ernesta Zaputa Riveru i Pedra Zaputa.

Uvijek su se svi željeli vratiti u Dubrovnik, ali želja im se nije ostvarila.

Kasnije sam ja uspio ispuniti san svoga pradjeda, ali i djeda budući da sam tri puta bio u Dubrovniku. Boravio sam i u Splitu od ožujka 2021. do ožujka 2022. otkako sam stekao hrvatsko državljanstvo, na što sam jako ponosan i sretan. Volim svoje korijene, a i svoju domovinu Hrvatsku.

 

     

 

Puno me motivira da naučim hrvatski jezik, te da pohađam studij na Visokom učilištu Aspira u Splitu jer mi je namjera tamo živjeti i moći funkcionirati na hrvatskom jeziku, uz mogućnost pokretanja posla. Zato se prijavljujem na Aspirin natječaj za stipendiju.

 

Napisao: Antonio Ernesto Echeveria Zaput

Prevela sa španjolskoga i uredila: Branka Bezić Filipović