Ivan (John) Jerkovich je pred skoro 100 godina započeo loviti sardine na obalama Oregona. Rođen je u Kuli Norinskoj 15. siječnja 1896. godine. Kao sedamnaestogodišnjak je, 1913., stigao u New York brodom Kaiser Franz Josef brodarske kompanije Unione Austriaca di Navigazione. Brod je povezivao Trst i New York, usput tičući luke Split ili Dubrovnik, Patras, Palermo i Alžir.

 

Brod koji je odvezao Jerkovicha u Ameriku

 

Iz New Yorka je Jerkovich produžio na zapadnu obalu SAD-a, pa ga nalazimo zaposlenog kod ribara Martina Anića u Gig Harboru u državi Washington 1917. godine. Prema raspoloživim dokumentima vidljivo je da se vjenčao s Mary Castelan 1924., a da je 1927. godine primio američko državljanstvo. Preminuo je 1974., a sahranjen je na groblju u susjednoj Tacomi.

 

Slika s vjenčanja Ivana i Mary

 

Ivanova potvrda o državljanstvu

 

 

Jerkovich je imao reputaciju vrhunskoga ribara, a prenio je znanje i na svoje sinove Nicholasa Sr., Johna Jr. i pokojnoga Thomasa. Posao je započeo svojim prvim brodom Washington izgrađenim u Skansijevom brodogradilištu u Gig Harboru u državi Washington 1926. godine. S vremenom je odlučio proširiti posao, pa je naručio još jedan brod u brodogradilištu Marinca u Tacomi i nazvao ga je New Washington. Potom su došli Corregidor i Pacific Raider. Svi ti brodovi još plove Pacifikom, u rukama drugih vlasnika. Momentalno peti po redu Pacifik Raider je u vlasništvu obitelji Jerkovich, odnosno Ivanovog unuka Nicka Jr.

 

Ivanov prvi brod Washington

 

Ivanov Pacific Raider

 

Brodovi unutar obitelji: Pacific Knight vlasništvo Nicka Sr., Pacific Dawn Johna Jr., Pacific Venture Toma i Pacific Raider Nicka Jr. Na donjoj slici je još i Wonderland njihovog rođaka Mariona Stancica.

 

 

Ivanovi sinovi su s vremenom ušli u posao i gradili vlastitu reputaciju u poslu i postali značajna snaga u lovu na losose na jugoistočnoj obali Aljaske, ali su i oni prenijeli posao na svoje potomke.

 

Ivan Jerkovich iz Kule Norinske

 

Nick Jr. živi u Astoriji u Oregonu i rijekom Columbia Pacific Raiderom izlazi na Pacifik. Treća je generacija ribara u obitelji gdje osrednjost nije prihvatljiva. Njegovo područje je od Beringovog mora do Južne Kalifornije. Iako je lov na losose primaran za to područje, on rađe baca fokus na srdele, kojih godinama nije bilo, ali su se vratile.

 

Nick Jerkovich Jr., Ivanov unuk

 

Stari ribari poput Nickovog djeda Ivana su lovili sardine noću. Nick Jr. to radi na moderan način. Riba se traži iz maloga aviona koji javi točnu poziciju jata i gdje Pacific Raider treba baciti mrežu. Pilot aviona je zamijenio čovjeka koji je sjedio u košari na vrhu jarbola i pogledom tražio jato. Moglo bi se reći, da upotreba aviona nije ništa nova, nego samo moderniji način. Ivanu bi se sigurno zavrtjelo u glavi od sofisticirane opreme koju mu unuk koristi. Ivan je, naime, krenulo u prvi ribolov 1926. godine s kompasom i trubom za maglu, jedinom pomoći za plovidbu u zahtjevnim vodama sjevernoga Pacifika.

Nick Jr. je jedan od najboljih skippera u ribljoj industriji, a još od Ivanovih dana Jerkovichi znaju da moraju imati najbolju moguću opremu i brod, ukoliko žele biti konkurentni.

 

Jerkovich Dock (pristanište)

 

Ulov sardina Nick Jr. prodaje Astoria Holdings Co., a oni ih izvoze po cijelom svijetu najvećim dijelom kao mamac za lov na tunu. Nick Jr. se strogo drži kvote određene za taj dan, jer zna da treba voditi računa da ribu ne izlove. Kvaliteta ulova je također bitna, zbog čega svaki put isplove s tonama leda. Riba se iskrca, odmah se zaledi i tako je najsvježiju odmah isporuče kupcu.

Zadovoljan svojim poslom on kaže da ništa drugo ne bi mogao ni zamisliti. S ocem je započeo odlaziti na more u dobi od osam godina, a i kao srednjoškolac sve je praznike provodio na moru. Još kao teenager je imao priliku zamijeniti skippera Martina Skrivanicha koji zbog bolesti nije mogao isploviti brodom Frisco, vlasnika Georgea Plancicha iz Tacome.

Posada Pacific Raidera broji uz Nicka Jr. još troje ljudi. U Ivanovo vrijeme ih je bilo deset, ali prije izuma Power Blocka.

U posao su uključene i Nickove sestre Nancy i Julie. Pacific Raider je na moru 10 do 11 mjeseci godišnje. Kada je na Aljasci ili na obalama Oregona loše vrijeme, onda se love lignje u Kaliforniji.

 

 

 

 

 

Branka Bezić Filipović

Materijale sam dobila u Harbor History Museumu u Gig Harboru

All material: courtesy of the Harbor History museum