Virtualni muzej iseljeništva Dalmacije, svečano je otvoren i postavljen na web stranicu Visoke škole Aspira 17. svibnja 2022. godine. Bio je to najljepši način da se zajedno s Veleposlanstvom Republike Čilea obilježi 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa dviju republika, Čilea i Hrvatske.

Svečanost je održana u prostorijama Visoke škole Aspira u Zagrebu, a otvorio ju je Aspirin dekan Alen Jerkunica. Potom su se nazočnima obratili Cristian Streeter veleposlanik Republike Čilea u Zagrebu i video vezom počasni konzuli Republike Hrvatske u Čileu, Hrvoj Ostojic iz Iquiquea i Marco Buzolich iz Antofagaste.

Branka Bezić Filipović pročitala je poruku Rudija Mijača donedavnog počasnog konzula Republike Hrvatske u Punta Arenasu i predstavila virtualni muzej pričom o najjužnijoj spomen ploči posvećenoj Hrvatima na svijetu, koja se nalazi na otoku Navarino u polarnom krugu Čileanske Antarktike.

Potom je predstavljena knjiga ”1520. – priče iz Mageljanovog prolaza” Patricije Štambuk Mayorga, čileanske akademkinje hrvatskoga podrijetla, čiji je prijevod objavila Naklada Bošković iz Splita. O knjizi je govorila prevoditeljica Mirjana Polić Bobić.

Svečanost je zaključena prigodnim koktelom u kafeteriji Visoke škole Aspira, gdje su su uzvanici razmijenili dojmove i družili se.

 

                               Lijevo je Cristian Streeter veleposlanik Republike Čilea u Zagrebu, a desno je Alen Jerkunica dekan Aspire

 

S lijeva su Alen Jerkunica dekan Aspire, Branka Bezić Filipović, Mirjana Polić Bobić i Cristian Streeter čileanski veleposlanik.

 

Obraćanje počasnih konzula Republike Hrvatske u Čileu putem Zooma. Lijevo je Hrvoj Ostojic iz Iquiquea, a desno Marco Buzolic iz Antofagaste.

 

                                                                                              Program je moderirala Danijela Čapo

 

    

Kreacije Aspirinoga Nikše Bobana

 

Dva dana poslije Virtualni muzej iseljeništva Dalmacije predstavljen je i u Splitu u sradnji s Počasnim konzulatom Republike Čilea u Splitu i počasnim konzulom Juroslavom Buljubašićem. U ime Aspire nazočna je bila prodekanica Petra Mandac.

Pozivnica

Govor Rudija Mijača iz Punta Arenas (1)

Govor Hrvoja Ostojica

Događanje u Zagrebu zabilježeno je i na stranici Čileanske akademije za jezik u Santiagu

Pismo zahvale veleposlanika Streetera Alenu Jerkunici

Pismo zahvale veleposlanika Streetera Branki Bezić Filipović

Pismo zahvale Viktora Škovrlja iz Državnog ureda za Hrvate izvan RH

Branka Bezić Filipović