Službeno je potvrđena kandidatura Jana Topića za predsjednika Ekvadora. Topić je sin telekomunikacijskog magnata i vlasnika Telconeta Tomislava Topića iz Guayaquila. Školovao se na Harvardu i UPennu (University of Pennsylvania), po struci je ekonomista i stručnjak za nacionalnu sigurnost, te osnivač i vlasnik najveće zaštitarske tvrtke u Ekvadoru, koja zapošljava 2000 ljudi. Nije član niti jedne stranke, ali u kandidaturi iza njega stoji Kršćansko socijalna stranka. On poziva sve stranke da se, bez obzira na opredjeljenje, udruže za dobrobit građana. U svom obraćanju je rekao da želi zaustaviti kaos i nasilje koje vlada u Ekvadoru. Kao vojnik bio je na ratištima Sirije, Afrike i Ukrajine i gledao kako se uništavaju milenijske kulture i smatra da je vrijeme za uvođenjem reda. Sebe ne predstavlja kao političara već kao ekonomistu i stručnjaka za sigurnost, koji ima plan, ekipu i odlučnost da se uvede mir, da se poradi na zdravstvu, obrazovanju i zapošljavanju u zemlji. Kao jedan od glavnih, a usuđujem se reći i najizazovnijih zadataka, je stati na kraj narko kartelima i očistiti zatvore od delinkvenata, te iskorijeniti korupciju u policiji i vojsci. Tek tada, smatra Topić, bit će moguće omogučiti strana ulaganja i poraviti ekonomiju, razviti turizam i produktivne sektore. Želi oko sebe okupiti sposobne, nepotkupljive ljude kojima je ispred svega interes Ekvadora i namjera da se jednako razvijaju urbana i ruralna područja.

Naseljavanje Hrvata u Ekvador započelo je krajem 19. stoljeća kada su tamo odlazili skupljati sjemenke koštane palme (‘’tagua’’), tadašnji najvažniji izvozni proizvod, od kojega se uzrađivala dugmad. Nakon što se razvila kemijska industrija, ‘’tagua’’ se nastavila koristiti samo u visokoj modi, a Hrvati su se okrenuli uzgoju banana i ribarstvu.

U organizaciji Tomislava Topića i hrvatske zajednice u Ekvadoru 2018. godine u Guayaquilu je održan 4. Sastanak Hrvata Južne Amerike, a od nedavno djeluje i Počasni konzulat Republike Hrvatske na čelu s počasnim konzulom Diegom Miletićem. U Quitu djeluje Ekvadorska provincija instituta Skužbenica milosrđa (Ančele), koje drže centar za integralno obrazovanje u kojega je uključeno 300 siromašne djece, a organiziraju se i tečajevi čitanja i pisanja kako bi se smanjila nepismenost, posebno među ženama. Centar djeluje oko 38 godina, a na njegovom je čelu od samih početaka sestra Klementina Banožić.

I na kraju u Quitu djeluje nogometni club Hajduk Quito osnovan nakon što je prva momčad Hajduka tamo odigrala utakmicu početkom 1970. godine. Hajduk Quito i danas postoji, a iz njegove Omladinske škole je izašao Alex Aguinaga, najbolji nogometaš u povijesti Ekvadora.

Z asada smo u Južnoj Americi imali dva predsjednika država hrvatskog podrijetla. Bili su to Francisco Orlić u Kostariki, Nestor Kirchner Ostoic i Gabriel Borić u Čileu. Možda se ovome nizu pridruži i Ekvador.

 

Tomislav i Jan Topić