Ovu je priču ispričao Matt Linčir, član uprave Alvas LLC iz San Pedra u Kaliforniji, čiji je otac Tomislav ”Alva” Linčir (po majci Bradanović) bio rođen u Visu 1915. godine:

Svi žele znati kako sam upao u sve ovo, rekao je Matt Lincir, član uprave Alvas LLC-a. Ovdje sam rođen, baš tu u plesnom studiju koji su moji roditelji Rosalie i Alva Lincir sagradili 1952. godine. Moja mama koja je predavala ples, držala je satove i izvodila plie i rodila me bez zastoja. Nije dopustila da joj nešta poput poroda stane na put, pa je nastavila s predavanjem. Poslije nastave odnijeli su me gore u stan i od tada sam ovdje, a to je bilo 1957. godine.

 

   Sat plesa kod Rosalie

 

Obitelj Lincir (Linčir) se bavi organiziranjem plesnih i glazbenih nastupa od 1950-ih kada je otvorena Škola za balet i srodne umjetnosti Rosalie i Alva.

Odrastajući s roditeljima, biti na pozornici nije bilo ništa neobično. Oni su stalno održavali recitale, a u to vrijeme je bilo dosta dobrih plesača. Moji su roditelji radili na televiziji i filmu, a mještanima San Pedra je to bilo privlačno i potaknulo je ljude da dođu na satove baleta od mojih mame i tate.

 

 

Rosalie i Alva bi nastupali i producirali predstave, pokazujući mladom Mattu Linciru što je prava profesionalna zabava – posebno vezano za ples i glazbu. Postojala su pravila kojih se trebalo držati, a uokvirena su visjela na zidu:

PRAVILA ODBORA PLESNE AKADEMIJE

(dodatak gradskim uredbama)

PRAVILO br. 1. – Ples nije dopušten između 2:00 ujutro i 6:00 ujutro bilo kojeg dana.

PRAVILO br. 2. – Nikakva poduka o plesu ne smije se provoditi između 24:00 sata bilo kojega dana u tjednu i 6:00 sati ujutro sljedećeg dana.

PRAVILO br. 3. – Svako ponašanje ili aktivnost koje remeti mir susjedima mora biti spriječena i kontrolirana.

PRAVILO br. 4. – Nitko ne smije pušiti tijekom plesa.

PRAVILO br. 5. – Nijednoj osobi neće biti dopušteno plesati na nepristojan, sugestivan ili senzualan način i nijednoj nepristojnoj ili neurednoj osobi neće biti dopušten ulazak ili boravak u ovim prostorijama.

PRAVILO br. 6. – Autorizirane osobe moraju se upoznati sa člankom 103.105 Zakona o plesnoj akademiji Los Angelesa i neće voditi javne nastupe bez osiguravanja potrebnih dozvola.

PRAVILO br. 7. – Ova pravila će biti istaknuta na vidljivom mjestu u prostorijama svake lokacije koja djeluje prema dopuštenju koje izdaje Odbor policijskih komesara.

Kršenje navedenih pravila je osnova za suspenziju ili oduzimanje dozvole i predstavlja prekršaj.

ODBOR POLICIJSKIH KOMESARA 16. SRPNJA 1958. GODINE.

ODREDBA 111.348, ODJELJAK 103.105.

 

 

Ovaj prekrasan prostor, u kojemu nikada nisu prestale plesne i glazbene izvedbe danas se zove Alvas Showroom, osmišljen je kako bi slušatelju pružio optimalno iskustvo. Bubba Jackson iz KJAZZ-a iz Long Beacha je rekao: Ovo je najbolje mjesto za slušanje glazbe u Los Angelesu.

U Alvas Showroomu su nastupali epski talenti iz svijeta jazza, fusiona, klasike, flamenca, bluesa, rocka i americane. Neki od umjetnika koji su nastupali na daskama Alvasa bili su Alan Holdsworth, Scott Henderson, Barbara Morrison & Clayton Hamilton Orchestra, Dirk Hamilton, Spock’s Beard, Ricardo Diaz, Don Preston, Bernie Pearl, Josh Smith, Kofi Baker’s Tribute to Cream, kao i Fur Dixon, Steve Werner, Jose Antonio Rodriguez, Rachael Flowers i Mitch Forman.

 

 

Matt je također primijetio: U dvorani mogu ugostiti neke od najvećih glazbenika na svijetu. ‘Izglancao sam dragulj’ na licu mjesta. Moj tata, Alva, izvorno je imao reflektore u limenkama za kavu. ‘The Wings’ – morao sam ih ručno kotrljati gore-dolje po ljestvama.

Danas je sve automatizirano, a zvuk su stvaraju profesionalci. Ovo je sada najsuvremenije mjesto za izvedbe, daleko od onoga što je bilo. Htio sam da to bude ultimativno mjesto gdje će izvođači doći svirati.

Nisam ni sanjao da ću dvadeset ili trideset godina kasnije postati vlasnik glazbene trgovine, rekao je Matt, srednji od trojice dječaka. Nisam bio zainteresiran za ples, ali sam postao školovani glazbenik. Sviranje gitare je postalo moja strast.

Kada je Matt preuzeo posao, počeo je raditi na ideji da to bude glazbena trgovina svjetske klase i mjesto gdje bi plesači, glazbenici i publika imali savršeno audio i vizualno iskustvo. Alvas Music and Dance Shop je konkurentan bilo kojoj internetskoj ili velikoj trgovini, a istovremeno zadržava i širi dio poslovanja na plesnu opremu (koja je još uvijek okosnica tvrtke). Maloprodaja je lagano pala, ali je porasla onile prodaja i tako su ostali konkurentni. Kupcu se pruža ljubazna i stručna usluga, kao i najveća ušteda na instrumentima.

 

 

Dvije generacije obitelji Lincir donijele su umjetnost u grad Los Angeles i zajednicu San Pedra pred više od 60 godina i time se još uvijek bave. To govori o predanosti i brizi za klijente, jer da biste tako dugo ostali u poslu, morate raditi kako treba.