Gastronomski, Ecuador je podijeljen po podnebljima. U planinskom dijelu najviše se jede svinjetina, krumpir, kukuruz, leća, bob, grah, riža, a tipičan je recept ”Cuy” – kunić u umaku od kikirikija i boba.

Na obali se puno jedu kozice, krumpir, te zelene i zrele banane. Popularno jelo je ”Guatita”, odnosno tripice u šalši od kikirikija.

Na istoku Ecuadora, prehrana je bazirana na riječnoj ribi i divljači poput glodavaca i tapira, koji se jedu uz krumpir i banane.

Ekvador obiluje voćem koje se kod nas može naći, a sve je ukusno unatoč ponekad neuglednom izgledu.

 

 

Hrvatski štand u Sheratonu:

 

 

U Guayaquilu se može jesti na raznim mjestima…

 

 

 

Večera Sastanka Hrvata Južne Amerike u Guayaquilu:

 

 

La Playa, mjesto gdje se može jesti uz plažu:

 

 

 

Galapagos ima slikovitu ribarnicu:

 

 

Quito ima veliki Marriott hotel u kojemu se održalo natjecanje za Miss svijeta:

 

 

Na brdu poviše Quita je restoran s pogledom na grad:

 

 

Ali, ima i za one koji su slabije platežne moći poput štanda Rico almuerzo, što znači Ukusan ručak:

 

                 

 

Branka Bezić Filipović