MILJENKO, MILI, MATIJEVIĆ rođen je u Zagrebu, 30. studenog 1964. godine u obitelji Mirka i Branke. U rodnom gradu je proveo najranije djetinstvo s bratom, djedom i bakom. Roditelji su im odselili u Scarsdale, New York, a došli su po dječake kada su se za to stvorili uvjeti, 1970. godine. Obitelj se potom preselila u Greenwich, Connecticut. Milijev stariji brat John je učio svirati gitaru i najviše su zajedno izvodili pjesme Johnnyja Casha, jer je otac volio country glazbu. Kao devetogodišnjak Mili je pjevao u crkvenom zboru, ali najveća promjena je nastala kada je u 11. godini čuo za grupu Led Zeppelin i očarao se njihovom glazbom. S 13 godina zajedno s bratom je osnovao band pod imenom ‘’TeaZer’’. Izvodili su dio repertoara grupa Led Zeppelin, Bad Company, Black Sabath, a Mili je počeo pisati pjesme. Dvije godine kasnije pridružio se pop/new wave bandu ‘’The Mission’’, mada nisu bili baš po njegovom ukusu, ali je znao da će mu to biti dobro iskustvo. Nakon višemjesečnog vježbanja odlučili su održati concert u klubu ‘’The Night Owl’’, a Mili se morao uvući neprimijećeno jer je imao samo 15 godina. Nakon koncerta mu je prišao Don Store vlasnik ‘’Store studija’’ i ponudio da ga upozna s bandom koji je kod njega svirao i vježbao, jer je procijenio da bi mu pravi rock‘n‘roll bolje odgovarao.  Mili je prihvatio poziv i brzo se uklopio u band čija je svirka bila čvršća, pa je s njima nastavio vježbati i tako je stvorena grupa ‘’Steelheart’’.

 

 

Iako su imali četiri odlične demo snimke pjesama ‘’She’s Gone’’, ‘’I’ll Never Let You Go’’, ‘’Can’t Stop Me Loving You’’ i ‘’Sheila’’, niti jedna diskografska kuća se nije za njih zainteresirala. Međutim, Mili je znao da su te pjesme apsolutni hitovi i odlučio je biti uporan. Otac ga je jednom za večerom upitao: ‘’Što radiš sa svojim životom?’’, Mili mu je odgovorio: ‘’U petak idem u Los Angeles postati zvijezda.’’ Otac mu je na to rekao: ‘’Učini to’’.

Bez novaca i u starom automobilu obilazio je izdavačke kuće i menadžere, ali neuspješno. Posljednji dan boravka u Los Angelesu bio je pozvan kod jednog producenta kući u West Hollywoodu da pokaže svoj demo. Njemu su se pjesme svidjele, pa je htio da ih posluša njegov prijatelj menadžer Stan iz New Yorka, koji mu je bio u gostima. Stan je nevoljko pristao i rekao je Miliju da snimke pošalje u New York i kada im se stvarno posvetio, nazvao je Milija i pozvao ga na potpisivanje ugovora za ‘’MCA Universal’’. Od toga trena je ‘’Steelheart’’ postao poznat preko noći. Pregledi pjesme ‘’She’s Gone’’ su dosegli brojku od 96 miljuna. Ta je pjesma, iako snimljena 1990-ih, i danas najpoznatija karaoke pjesma u Koreji, gdje je Mili mega zvijezda. Bio je prvi međunarodni pjevač koji je nastupio na korejskoj televiziji u emisiji ‘’Kralj maskiranih pjevača’’. Tamo je nastupao na stadionima i pisao je glazbu za TV serije.

 

 

Međutim, posebno je ponosan na činjenicu da je bio pozvan na audiciju kada su Ray Manzarek i Robbie Krieger iz originalne postave legendarne grupe ‘’The Doors’’ tražili pjevača za svoju turneju 2010. godine. Mili je u mjesec dana naučio 30 njihovih pjesama i znao je da treba utjeloviti duh pokojnoga Jima Morrisona, ali da mora ostati svoj. Toliko su se bili uklopili da su nakon dvije probe krenuli na turneju, na kojoj su Robby Krieger i Mili čak napisali nekoliko pjesama i danas su dobri prijatelji.

Bila je to velika stvar s obzirom na nesretan slučaj koji se zbio ranije, 1992., od čega se Mili godinama oporavljao. Naime, ‘’Steelheart’’ je bio na američkoj turneji, na kojoj su održali 49 koncerata. Menadžer ih je nagovorio da održe još jedan u ‘’Denver Areni’’ na Noć vještica. Tijekom nastupa Mili se uhvatio za rasvjetnu gredu koja nije bila dobro učvršćena, pa je pala po njemu. Na pozornicu je pao licem, pri čemu je slomio čeljust, ozlijedio leđa i koljeno, a na potiljku je imao posjekotinu i puknutu lubanju. Mjesecima je ležao u krevetu, ali je odlučio da se neće predati, nego da će se boriti i nastaviti dalje, što zbog sebe, a što da bi drugima bio primjer.

I grupa ‘’Steelheart’’ je kroz njegov oporavak doživjela promjene, ali su nastavili put.

 

 

Mili je u filmu ‘’Rock Star’’ iz 2001. godine bio vokalist za pjesme, odnosno dao je glas glumcu Marku Wahlbergu, nositelju glavne uloge uz Jennifer Aniston. Film je inspiriran istinitom životnom pričom Tima ‘’Rippera’’ Owensa iz grupe ‘’Judas Priest’’.

 

 

Film ‘’Trust in Love’’ je dobio naslov po njegovoj pjesmi iako je početno bilo drukčije zamišljeno, a posvetio ju je miru u svijetu. Nedavno je održao koncert u Los Angelesu na kojemu je poseban gost bio Robby Krieger, a snimio je i novu verziju pjesme ‘’I Will Never Let you Go (Angel Eye)’’. Ovoga puta u duetu sa svojom kćerkom Stevi Ann Matijević, koja je inače vizualna umjetnica i inspirira je ljudsko ponašanje što izražava kroz razne instalacije.

 

Najnovija vijest: Mili Matijević je postao ambasador Visokog učilišta Aspira.

 

Branka Bezić Filipović