Teresa Madoti u dobi od 21 godine i njezin suprug John Zatkovich u dobi od 23 godine su otišli živjeti u Tacomu, WA. 1908. godine. Imali su kćer Mary i sinove Johna, Donalda i Milana. John, otac, ozlijedio se na poslu i nakon toga se nije mogao brinuti za svoju obitelj. Teresa je bila kreativna i inteligentna žena te je preuredila svoj dom i njihov dnevni boravak pretvorila u trgovinu.

Njezina kći Mary je 1927. godine kao sedamnaestogodišnjakinja otišla raditi u Nalleyjevu tvornicu kiselih krastavaca u vlasništvu hrvatskog useljenika. Napredovala je u radu jer je bila talentirana i govorila je dva jezika. Upoznala je Petra Šestana i vjenčali su se nakon samo 30 dana poznanstva. Prvu kćerku Delmu Marie dobili su 1933. godine, a potom i Elvinu Ardene. Peter i Mary bili su vrlo popularan par i imali su mnogo prijatelja koji su dolazili u njihovu kuću.

Delma se udala za Roberta Matticha 1953., a Ardene za njegovog brata Edwarda Matticha.

Delma i Ardene su objavile kolekciju obiteljskih recepata posvećenu njihovoj majci Mary koja je neke od njih i kreirala. Kuharicu je objavilo hrvatsko društvo iz Tacome Slavonian American Benevolent Society.

 

 

Rasplesane Hrvatice s lijeva: nepoznata, Ana Cosulich Martinolich, Cristina Cosulich Lovrich, Marina Bussanich Cosulich i nepoznati dječak (dobrotom obitelji Lovrich).

 

Branka Bezić Filipović