Naš predak Juraj (Georgium) Sišul rođen je 23. travnja 1846. godine u malom mjestu KUKULJANOVO, pokraj Bakra, u blizini Rijeke. U starim knjigama napisanim na latinskom piše da je bio sin Georgiuma Sishula i Marie Sablich (Sablić).

Bilo je to otprilike 1875. godine, kada su u Buenos Aires stigla tri brata JORGE (Georgium), JUAN (Ivo) i FRANCISCO (Franjo). Doplovili su iz Austro – Ugarskog grada Rijeke, zvanog Fiume, na Jadranskom moru. Sve tri brata su bili pomorci. Radili su na prijevozu robe iz Argentine u Europu, ali su 1880. godine promijenili pravac, pa su putovali od Villa del Pilar u Paragvaju do Río de la Plate prevozeći robu u čamcu koji su tamo nabavili.

Smjestili su se u Villi Del Pilar (oko 260 km udaljen od Asunciona) jer se u to vrijeme sva komunikacija odvijala rijekom, a ovaj im je grad pružao u tom smislu velike mogućnosti. Nakon kratkog vremena su uspostavili i dobar odnos sa zajednicom dok su čekali ukrcaj tereta za Buenos Aires. Dvojica od troje braće su se zaljubili i oženili su lokalne djevojke.

Moj predak Jorge vjenčao se s Petronom Cabral Dure. Otac joj je bio Hermogenes Cabral, zapovjednik paragvajskih trupa koje su za vrijeme velikog rata stigle do Corumba i Mato Grossa u Brazilu, o čijim je pothvatima zapisano u knjigama. Majka joj se zvala Ramona Dure. I tako je Jorge ostao u Paragvaju.

Jedan se brat vratio u Europu, a jedan je otišao u Argentinu, gdje mu još uvijek žive potomci i to neki u Tolosi u La Plati, a neki u Provinciji La Salta. Kako su se braća selidbom udaljila, tako se i njihova komunikacija prorijedila. Mi smo sasvim slučajno 1945. godine saznali da tamo imamo rodbinu.

 

Vjenčanje Georgiuma Sišula i Petrone Cabral

 

  Obitelj Sišul, sprijeda su Jorge i kći mu Concepcion, a straga su Ursula, Rosalia, Juan Pablo, Simon y Emilio fotografirani 1903. godine u Pilaru

 

   Emilio Sisul Cabral i Dora Mendiondo s djecom

 

 

  Emilio i Dora sprijeda, a straga su (s lijeva) Marcelo, Kety, Yolanda, Irma i Emilio mlađi

 

  Emilio i Dora s djecom i njihovim partnerima

 

 

Napisao: Juan Carlos Sisul iz Asunciona