Stanko Brljević rođen je 1907. godine u Momićima. Roditelji su mu bili Josip Brljević i Magdalena Mustapić. 1920-ih je odselio u SAD. Nakon što je 1930-ih među tamošnjim Hrvatima stigla vijest o odličnom gospodarskom stanju u Čileu Stanko se zajedno s petoricom Hrvata brodom uputio u Južnu Ameriku. Na putu za Čile brod je pristao u Panami. Prema priči Stanku se svidjelo i odlučio je ostati dok su petorica njegovih prijatelja nastavila put. Nikad se više nisu čuli ni vidjeli. Stanko je poslije preselio u obližnju Kostariku gdje se oženio sa Kostarikankom koja je imala dijete. S njom je dobio kćer Mandu. Manda Brljevich se udala za Rodrigueza te ima dvojicu sinova Carlosa i Estebana Rodrigueza koji žive u San Joseu. Esteban je s majkom 2012. godine posjetio Hrvatsku i dolinu Neretve odakle je došao njegov djed. Iako njegovi kostarikanski potomci ne nose njegovo prezime u Kostariki ipak ima Brljevicha. Sin Stankove žene iz prvog braka zvao se Otto. Njega je Stanko posvojio i prihvatio te mu dao svoje prezime. Tako danas u Kostariki žive Brljevichi koji nemaju hrvatske korijene.

Osim Mande i posvojenog Otta, Stanko je u Hrvatskoj imao sina Ivana s prvom ženom od koje se nikada nije rastao. Njegov praunuk iz hrvatske linije Ivan Brljević odselio je u Kanadu prije desetak godina.

Stanko je nekoliko puta posjetio prvu obitelj u Hrvatskoj, iako je živio u Kostariki. Umro je u 93. godini života te je pokopan u svojoj drugoj domovini, u Kostariki.

 

 

Autor: Ivo Mišur