Steve Musich rođen je u Oaklandu u Kaliforniji 10. travnja 1934. od roditelja Lucije i Antuna Musicha (izvorno Mušić), hrvatskih doseljenika iz mjesta Lumbarde na Korčuli. Iako daleko od domovine, Steveovi roditelji uspjeli su svojim sinovima usaditi osobine tipične za dječake koji žive u Dalmaciji, a koje su uključivale ljubav prema moru i ribolovu, ali još važnije upornost, marljivost i ljubav prema svojoj obitelj.

Te su kvalitete nešto čega se Steve držao i koje su ga vodile kroz njegov odrasli život sve do njegove smrti 26. listopada 2020. Nakon što je završio fakultet i služio u pričuvnom sastavu, Steve je postao ovlašteni izvođač radova i posrednik u prometu nekretnina. Ubrzo je 1975. godine pokrenuo vlastitu tvrtku, SJM Construction Company, koju je vodio 38 godina. Većina njegove klijentele bila je u San Franciscu, ali je također opsluživao klijente u širem gradskom području Sjeverne Kalifornije, čak do Nevade.

Uz te poslovne aktivnosti, Steve je bio aktivan u društvenim organizacijama ne samo na području zaljeva San Francisca, već i u domovini njegovih roditelja, kao što su Olimpijski klub, San Mateo Elks, Katolička crkva Svetog Bartolomeja, Lumbarda klub i Hrvatsko američki kulturni centar.

Steve je uživao provoditi vrijeme sa svojom voljenom družicom, Helen O’Brian, proširenom obitelji i prijateljima. Također je uživao u redovitim putovanjima u Lumbardu s Helen, svojom djecom i unucima kako bi posjetio širu obitelj i istražio svoje korijene. Steve je svojim najvećim uspjehom smatrao svoju obitelj koju je jako volio. To su njegovi sinovi Anthony i Joseph, kći Melissa, njihove supruge Mary K, Lauren i Pete te njegovih sedmero unučadi (Caitlin, Isabella, Ryan, Logan, Charlie, Brady i Aidan). Slijedeći Steveov primjer i njegovi su unuci odgojeni u “hrvatskom duhu” i redovito tijekom ljeta posjećuju stari kraj, te duboko poštuju i cijene Hrvatsku i skromne početke svoje obitelji u Lumbardi.

Iako je u Steveovom životu bilo mnogo uspona i padova, uspio je održati ravnotežu i zadržati pozitivan pogled na život uvijek govoreći svojim sinovima, Anthonyju i Josephu, “da budu u trenutku i uživaju u malim stvarima.” Danas njegova mnoga načela i životne lekcije još uvijek žive kroz njegovu djecu, unuke i mnoge druge koje je dodirnuo tijekom svog života.