Zastave, među kojima i hrvatska, na ulazu u Villa Muguetu (fotografirala Branka Bezić Filipović)

 

Jedno od najstarijih naselja u Argentini je Villa Mugueta gdje živi oko 2550 stanovnika. Na samom ulazu u grad nalazi se spomenik s tri zastave, od kojih je jedna hrvatska.

Nazočnost Hrvata na ovome mjestu vrlo je uočljiva, jer tu ih ima još od 19.stoljeća, a počeli su se okupljati u društvu Sociedad Croata de Socorros Mutuos (Hrvatsko pripomoćno društvo), koje je osnovano 1925. godine.

 

 

Zgrada Hrvatskog pripomoćnog društva osnovanog 1925. godine (fotografirala Branka Bezić Filipović)

 

 

                             Ploča na zgradi društva (fotografirala Branka Bezić Filipović)

 

Društvo danas nosi naziv Hrvatsko sportsko i kulturno društvo. Tu se nalazi i Hrvatska ulica, a jedan od gradonačelnika u novijoj povijesti bio je Esteban Bogdanich, podrijetlom iz Staroga Grada na Hvaru.

 

                     Hrvatska ulica u Villa Mugueti (fotografirala Branka Bezić Filipović)

 

        Spomen na Hrvate koji su podigli Villa Muguetu (fotografirala Branka Bezić Filipović)

 

Kuriozitet Villa Muguete kip je Gospe od zdravlja, jedini u Argentini, jer tamo nije običaj štovati tu gospu. Međutim, 1927. godine u Argentinu je došao Stipe Gamulin iz Jelse, a pred dolazak su mu iz Villa Muguete pisali da donese sa Hvara gospin kip.

 

 

        Stipe Gamulin donosi kip (fotografirala Branka Bezić Filipović)

 

      Crkva pored koje je postavljen kip Gospe od zdravlja (fotografirala Branka Bezić Filipović)

 

Ploča na crkvi Gospe od zdravlja gdje se zahvaljuje inicijatorima donošenja gospinoga kipa, mahom s otoka Hvara: Gamulinu, Babaji, Svetcu, Peronji i Kosoviću (fotografirala Branka Bezić Filipović)

 

  Pločica obitelji Petrić iz Staroga Grada postavljena u crkvi (fotografirala Branka Bezić Filipović)

 

Ploča postavljena povodom 75. obljetnice postavljanja Gospe od zdravlja, potpisana od strane načelnika Alberta Rasola 2006. godine (fotografirala Branka Bezić Filipović)

 

Šezdesetih godina 20. stoljeća jedna se djevojčica teško razboljela. Njena majka se zavjetovala Gospi od zdravlja da će joj dati kosu svoje djevojčice ukoliko ozdravi. Tako je i bilo. Djevojčica je ozdravila i gospe je dobila pravu kosu. Mnogo godina kasnije, kada je postala žena i udala se, ošišala je tada svoju dugu kovrčavu kosu i dala ju je ponovo da je stave gospi. Tako jedina Gospe od zdravlja u Argentini ima prirodne uvojke zahvalne vjernice.

 

            Kip Gospe od zdravlja (fotografirala Branka Bezić Filipović)

 

                Prirodne kovče na kipu Gospe od zdravlja (fotografirala Branka Bezić Filipović)

 

Nedaleko Villa Muguete nalaze se pogoni za preradu pšenice, tvrtke Kokic, Jakas i Ivanisevic S.A., koju smo pred više od desetak godina predstavili u Gospodarskoj komori Dalmacije u Splitu.

 

    Jakas, Kokic Ivanovich S. A. tvrtka za preradu pšenice (fotografirala Branka Bezić Filipović)

 

Autorica: Branka Bezić Filipović
Lektorica: dr.sc. Ivana Kurtović Budja