Rođena sam u gradu Prince George B.C., u Kanadi 1967. godine.  Moj otac Josip Katalinić iz Vratnika, kao politički emigrant je došao u Kanadu 1957. godine, a majka Marija iz Plaščiće kod Brinja je došla u Kanadu 1960. godine.  Oboje su bili vrlo aktivni u stvaranju hrvatske zajednice u sjevernoj British Columbiji tako da je to doista djelovalo na moj afinitet na sve hrvatsko još od malih nogu.

Studirala sam na sveučilištu University of British Columbia (UBC) u Vancouveru i diplomirala međunarodne odnose. 1990. godine sam učestvovala u ljetnjoj školi hrvatskog jezika i slavistike koju je priredila Hrvatska matica iseljenika, tada u partnerstvu sa sveučilištem Kansas iz SAD-a.  Ta mi je godina probudila toliko različitih osjećaja, spoznaja i predviđanja o ratu.  U narednih par godina, promijenio mi se život.  Domovinski rat je bio tamna sjena nad svim tadašnjim događajima.

Nakon što sam diplomirala na sveučilištu UBC, radila sam u advokatskoj firmi u Vancouveru i polozila za pravnicu.  2001. godine potpisala sam ugovor sa Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu gdje sam radila u tužiteljstvu prvo kao prevoditeljica, a kasnije kao “case manager” u predmetu protiv Vojislava Šešelja.  Ohrabrila sam se, i te 2007. prešla sam iz tužiteljstva raditi sa braniteljima generala Ante Gotovine.  Tada mi je iskustvo i poznavanje svih protokola i procedura suda pomoglo kako bi, kroz čitav postupak za hrvatske generale, čvrsto držala tri ugla odvjetnicima Luki Mišetiću i Gregu Kehou, pobjednicima specijalnog rata protiv Hrvatske u 21. stoljeću.

Kada su generali Gotovina i Markač 2012. bili oslobođeni svih optužbi, srce i duša su mi imali konačan mir.

Vratila sam se u Kanadu, ali, Hrvatska me ipak zove…

Ana Katalinić

 

  1. ožujka 2023.

Mississauga, Ontario Canada